Delovna področja

EUPM
 
PDF natisni E-pošta
Mednarodne misije

BOSNA IN HERCEGOVINA

 

EUPM - European Union Police Mission

 

bih-flag


Pod okriljem misije Združenih narodov v Bosni in Hercegovini (UNMIBH) je od leta 1995 delovala tudi t.i. policijska misija International police task forces (IPTF). Ta je veljala za misijo, ki je opravila največjo policijsko reformo, ki so se je kdajkoli lotili ZN. Naloge, ki jih je misija opravljala so bile določene z Daytonskim sporazumom iz leta 1995.


Po dokaj težkih začetkih so po sedmih letih ugotovili, da je misija IPTF dosegla svoj namen. Ta je bilo predvsem vzpostaviti multi-etnično policijo na območju celotne BiH, vključujoč pri tem moderno mejno policijo (Državna granična služba), državno agencijo za informacije in zaščito (SIPA) ter Nacionalni biro Interpola. IPTF je v sedmih letih vzpostavil tako odnose znotraj države, kot tudi na regionalnem (jugovzhodna Evropa) in na mednarodnem nivoju. 28.2.2002 je Upravni odbor Sveta za mirovno implementacijo (Steering Board of the Peace Implementation Council) sprejel ponudbo Evropske unije, da vzpostavi ter s 1.1.2003 začne delovati v Bosni in Hercegovini Evropska policijska misija (EUPM). Tako odločitev je pozdravil tudi Varnostni svet ZN z resolucijo 1396 že marca istega leta. V predsedniški izjavi pozdravil je VS izrekel vso podporo odločitvi EU. Na skromni slovesnosti ob začetku misije EUPM v Sarajevu je Sven Frederiksen misijo pospremil na pot z besedami: "To je nova dimenzija angažiranja Evropske Unije v Bosni in Hercegovini, kjer je le-ta že prisotna."


12_zvezd

http://www.eupm.org/


V primeru EUPM gre za prvo operacijo EU na področju kriznega upravljanja v okviru CFSP, dogovorjene v sporazumu iz Nice 2001. EUPM je dodala pomembno komponento k drugim programom EU kot so izgradnja in obnova državnih institucij ter na sploh k prizadevanjem uveljavljanja celostne politike EU v tej regiji.


Slovenska policija od novembra 2002 sodeluje v misiji s štirimi policisti, ki delajo v izmeni po 12 mesecev. Policisti delajo na treh različnih lokacijah, in sicer v Sarajevu (glavo poveljstvo misije), Banja Luki (en na področju organiziranega kriminala in drugi na področju splošnih policijskih nalog na območju kantona ter notranji zaščiti) in Bosanski Gradiški (Državna mejna policija). Do sedaj je v misiji delalo že devet policistov.


Policisti v misiji EUPM opravljajo naloge policijskih svetovalcev, tako na zveznem nivoju kot na nivoju in Republike Srbske. Dokončno so prevzeli naloge od UN IPTF 14.1.2003. Glavni cilj misije EUPM je usposobiti bosansko-hercegovsko policijo, da bo do konca leta 2005 sposobna samostojno opravljati naloge v skladu z evropskimi standardi.


BiH je po podpisu Daytonskega sporazuma razdeljena na federacijo, ki jo sestavlja deset kantonov in Republiko Srbsko. Politični sistem je še vedno nestabilen, zato je mednarodna navzočnost še vedno "nujno zlo". Enako velja za policijo, tako znotraj federacije kot tudi v Republiki Srbski.

federation-of-bih


Izkušnje

Poudariti je treba, da gre za prvo misijo EU in novo priložnost, da z udeležbo slovenske policije v misiji v BiH še dodatno utrdimo naš ugled in mesto, ki ga že imamo v drugih misijah. S tem bomo tudi uresničili večkratne napovedi MNZ in Policije o pripravljenosti sodelovanja slovenskih policistov v novih policijskih misijah EU.


EUPM2

Skupina policistov mejne policije BiH s SLOPOL, ki je organiziral in vodil njihovo usposabljanje za odkrivanje in preprečevanje zlorab listin na mejnih prehodih v Sloveniji in v BiH.


 

POVEZAVE:

  • EUPM in lokalna policija v boju proti drogam na festivalu Koltan

 

Nadaljevalna misija v Bosni in Hercegovini EUPM 2


Mandat misiji EUPM v BiH se je 31. decembra 2005 iztekel. Po treh letih misija ni dosegla zastavljenih ciljev in sicer vzpostaviti moderno, samostojno, profesionalno in multietnično policijo, ki bo usposobljena in opremljena ter sposobna prevzeti popolno odgovornost za vzdrževanje pravnega reda po mednarodnih standardih demokratičnih družb.


Sekretariat EU je enotno sprejel oceno, da rezultati oz. mandat misije ni v celoti izpolnil zastavljenih ciljev, zato je sprejel povabilo vlade BiH za nadaljevanje misije. Sekretariat je pripravil koncept operacije (CONOPS) za misijo EUPM 2. Pričakovano število mednarodnih policijskih strokovnjakov je 160. Misija EUPM 2 je operativno pričela s svojim delom 1. 1. 2006, z mandatom dveh let.


Svet Evropske unije, Sekretariat EU, Direktorat IX, je posredoval državam članicam poziv za sodelovanje v misiji EUPM 2 v BiH. Mandat misije EUPM 2 (EU Police Mission in Bosnia and Herzegovina) je svetovanje policiji BiH, podpora in pomoč pri proaktivnem boju zoper organiziran kriminal in izvedba reform v policiji. Gre za sodelovanje z ostalimi akterji EU in z lokalnimi organi pregona ter varnostnimi službami.


Slovenski policisti so s svojim dosedanjim delom pokazali veliko mero strokovnosti in profesionalizma in so bili v misiji EUPM v BiH iskan in cenjen kader, zato smo predlagali, da slovenska policija ob upoštevanju sklepa vlade tudi nadalje sodeluje s štirimi policijskimi strokovnjaki. Vlada Republike Slovenije je na 55. redni seji dne 5.1.2006, sprejela Sklep o napotitvi štirih slovenskih policistov v misijo EUPM 2 v BiH. Prvi štirje policijski strokovnjaki so nastopili z enoletnim mandatom v misiji EUPM 2 v BiH 6.2.2006.


Ob zaključku misije EUPM, decembra 2005, je prišlo do zamenjave tudi v vodstvu misije. 3. januarja 2006 je vodenje misije EUPM 2 uradno prevzel brigadir Vincenzo Coppola, ki prihaja iz R Italije.

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.