Pogosta vprašanja

Najdeni predmeti, javne dražbe
 
PDF natisni E-pošta
Pogosta vprašanja

 

  • Kaj se zgodi z najdenimi predmeti, če lastnik dlje časa ne pride ponje. Se prodajo na dražbi? Če se, kako izvem, kje in kdaj so dražbe?

Policija od 12. decembra 2015 ne organizira več javnih dražb najdenih predmetov. Za prodajo najdenih predmetov odslej skrbi Finančna uprava RS. Obveznosti poštenega najditelja ostajajo nespremenjene, saj mora najdeno stvar vrniti lastniku ali pa jo izročiti Policiji, ki o najdbi še vedno sestavi zapisnik. Prav tako Policija še vedno išče lastnika najdene stvari in objavi podatke na svojih spletnih straneh kot tudi na oglasni deski policijske postaje, na območju katere je bil predmet najden.

Seznam najdenih predmetov je objavljen v rubriki Najdeni predmeti.

Policija najdene predmete s svojega seznama hrani najmanj 30 dni, nato pa jih (razen orožja in prepovedanih drog) odda v hrambo in nadaljnji postopek Finančni upravi Republike Slovenije (FURS).

Če se po poteku enega leta od najdbe stvari ne najde njen lastnik, se najdena stvar izroči najditelju ali proda na dražbi, ki jo izvede finančna uprava. Več informacij o tem boste našli v sporočilu za javnost.

 

  • Kdaj in kje se odprodajajo rabljena/poškodovana policijska vozila?

Prodaja odpisanih oz. dotrajanih službenih vozil Policije in Ministrstva za notranje zadeve poteka v skladu z Uredbo o prodaji in drugih oblikah razpolaganja s finančnim premoženjem države in občin in z javnim vabilom k nakupu nepremičnin, ki se objavi v sredstvih javnega obveščanja in v Uradnem listu RS. Običajno se vozila prodajo v kompletu najboljšemu ponudniku (podjetju ali firmi, ki jih potem prodaja fizičnim osebam).

 

  • Ali lahko najdene predmete, ki jih lastnik ni prevzel, odkupim? Kje lahko zasledim čas in kraj prodaje najdenih predmetov?

Najdene stvari, ki so jih našli policisti pri opravljanju svojih uradnih nalog, in najdene stvari, za katere so se najditelji odpovedali pridobitvi lastninske pravice, Policija po poteku 30-dnevnega roka preda v hrambo in nadaljnji postopek Finančni upravi RS. FURS tako po poteku enega leta hrambe najdene stvari odproda na javnih dražbah, o čemer tudi ustrezno obvešča zainteresirano javnost.

 

  • Če bi na cesti našel na primer ključe in denarnico, kaj naj naredim z najdenimi stvarmi?

Prosimo, da najdene ključe prinesete na najbližjo policijsko postajo z opisom kraja, kjer ste jih našli. Najdene stvari je policija namreč dolžna hraniti 30 dni, nato jih preda Finančni upravi RS, poleg tega pa na spletnih straneh policije objavljamo tudi seznam vseh najdenih stvari.

Tako bomo lahko objavili tudi opis ključev, ki ste jih našli, in morda jih bo njihov lastnik prepoznal.

Če stvari ne morete sami odnesti na policijsko postajo, predlagamo, da pokličete policijsko postajo ali na telefonsko številko 113 in policiste zaprosite, če jih lahko pridejo iskat k vam, ali pa jim ključe pošljite po pošti z opisom kraja, kjer ste jih našli.

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.