Preventiva

Nasveti za večjo varnost motoristov
 
PDF natisni E-pošta
Preventiva - Prometna varnost

Na tem mestu objavljamo številne koristne napotke, namenjene voznikom enoslednih motornih vozil, vsako leto pa zanje pripravimo tudi različne preventivne aktivnosti in delavnice.

 

Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo predvsem izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti!

 

To velja še zlasti spomladi, na začetku motoristične sezone, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Motoristi naj se poleg tega tudi zavedajo, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta.

 

Prav tako svetujemo voznikom drugih vozil (osebnih in in tovornih avtomobilov), naj vozijo previdno, pri čemer naj bodo pozorni tudi na motoriste.

 


nasveti za motoriste youtube

 

Več praktičnih nasvetov lahko motoristi najdete tudi na našem YouTube kanalu

"Spomladi se po 'zimskem spanju' na ceste vrnejo motoristi. Najbolj neučakani sedejo na motor ob prvih sončnih žarkih, ko razmere na cesti še zdaleč niso idealne. Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morate nanjo ustrezno pripraviti. Nikar ne preskočite priprav!" opozarja Rok Mihelčič, inštruktor vožnje z motornimi kolesi na Policijski akademiji.

 

Preventivne delavnice za motoriste v letu 2016

 

 

 

 

Motorist


 

 

NaslovnicaBrosure

 

Ne spreglej! Umetnost se je ustaviti (brošura) pdf

 

 

Voznikom motornih koles in koles z motorjem policisti svetujemo:

 • Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
 • Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
 • Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
 • Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
 • Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
 • Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
 • Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.

img

 • Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
 • Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
 • Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
 • Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
 • Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

 

 

In kaj za varnejšo vožnjo z motorjem svetujeta znana Slovenca, tudi sama izkušena motorista?

 

mitja_gustincic

natasa_pirc_musar

"Spoštovani kolegi motoristi, ne bodite naivni! Številke kažejo, da bo konec sezone 30 slovenskih motoristov zapustilo za svet. Naredite kaj, da ohranite celo glavo!

Če si lahko privoščite, pojdite na tečaj dobre vožnje. Pa ne mislim, da vozite slabo. Na tečaju vas seznanijo, kako prav reagirati, ko motorist 'nabaše' na zoprno situacijo.

Štirideset let se vozim z motorji. In vsako sezono znova me pretrese kakšna neprijetna situacija, ki je kljub previdnosti ne pričakujem. Jah, človek se z leti obrusi. 300 km na uro me ne zanima več. Boli, če se zmotiš. A zmotiš se. Na cesti gre zlahka kaj narobe, ker se 'itak' vedno najde kdo, ki naredi kaj zelo po svoje. Zato ne zaupajte na slepo. Na cesti je samo ena priložnost, da reagirate prav. In dobro. Sicer poči. Ne krivite vremena, cestarjev, peska, hladnih gum …, škoda energije.

Vožnja motocikla zahteva znanje, trening, red in disciplino. Zato vsaj enkrat tedensko z očmi in prsti preglejte svoj motocikel, ali deluje brezhibno. To bo vaša garancija za preživetje. Še nekaj! Oblecite se v svetle, dobro opazne barve. Uživajte na cesti."

Mitja Gustinčič

 

"Motor je hvaležno prevozno sredstvo, je pa tudi neizmeren užitek.

A tako kot pri vsakem uživanju in užitkih, je dozo zadovoljstva telesu treba dozirati s pametjo. Nobeno ekstremno udejstvovanje in nenazadnje tudi v mnogih primerih že zasvojeno uživanje v ekstremnosti nekega početja ni dobro, ni pametno in predvsem ni odgovorno.

Uživanje v (pre)velikih hitrostih brez dvoma lahko uvrstimo med ekstreme, ki lahko na koncu zelo bolijo, ranijo ne samo neodgovornega na motorju, temveč tudi nedolžne druge udeležence na cestah. Kdor nima glave na pravem mestu, naj motorja nima.

In verjemite, res je bolje, da nekam pridemo počasi, morda tudi prepozno, kot pa da tja sploh nikoli ne dospemo."

Nataša Pirc Musar

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.