Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Kriminaliteta
Preventivni nasveti Kriminaliteta


Podjetniki, zavarujte se pred novimi načini spletnih prevar PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski kriminalisti imajo v zadnjem času v različnih delih Slovenije opravka z novimi načini spletnih prevar, katerih tarča so predvsem podjetja. Podjetnikom zato svetujemo, naj začnejo preverjati pristnost elektronske pošte. 

Preberi
 
Pozor, izsiljevalski virusi! PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Na območju vse Slovenije zaznavamo povečano število napadov na informacijske sisteme posameznikov in podjetij s škodljivimi programskimi kodami. Gre za t. i. izsiljevalske viruse (Ransomware), kot so: CryptoWall, CryptoLocker, TeslaCrypt, Locky in zadnje čase še Zepto virus. Zanje protivirusnega programa (še) ni, zato bodite pri odpiranju svoje elektronske pošte še posebej previdni. Predvsem pa poskrbite za backup!

Preberi
 
Šššc mimo ovir! PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Kako se izogniti pastem trgovine z ljudmi? Za otroke od 12. leta naprej je društvo Ključ pripravilo računalniško igrico.

Preberi
 
Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami! PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski policisti smo prejeli že več prijav izsiljevanja preko spleta in družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci so bile najpogosteje mladoletne osebe (tako fantje kot dekleta), nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih. Storilci so izkoristili njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.

Preberi
 
Ko postanem žrtev kaznivega dejanja PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Žrtev kaznivega dejanja lahko postane vsakdo: moški, ženska, mladostnica oz. mladostnik in otrok, ne glede na spol, starost, izobrazbo, narodnost ali drugo osebno okoliščino.

Preberi
 
Ugrabitev, izsiljevanje, zajetje talcev - nasveti PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Kljub temu, da se v vsakdanjem življenju v Sloveniji s tako ekstremnimi primeri, kot so ugrabitve, izsiljevanja in zajetja talcev, večinoma ne srečujemo, so lahko preventivni nasveti koristni tudi za slovenske državljane, če bi se znašli v tovrstnih situacijah doma ali v tujini.

Preberi
 
Lažna spletna obvestila o plačilu globe - opozorilo PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski policisti smo ponovno zaznali širjenje škodljive kode, ki uporabniku pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in obveznem plačilu globe oz. kazni za ponovno odblokiranje računalnika. Pri tem so v obvestilu uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da obvestilo pošilja slovenska policija. Opozarjamo, da gre za računalniški virus, ter svetujemo, da takim obvestilom ne nasedate in ne plačujete nikakršnih zneskov!

Preberi
 
Policija za otroke z lutkovno igrico Ena ena tri PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Lutkovna igrica Ena ena tri otroke na primeren način seznani z nevarnostmi, v katerih se lahko znajdejo, in jim predstavi interventno številko policije 113. Otroci si telefonsko številko s pomočjo lutk hitro zapomnijo. Naučijo se tudi, da se lahko vedno zanesejo na pomoč policistov. Predstava je sicer del širšega preventivnega projekta Policija za otroke, v okviru katerega dobijo otroci tudi priložnost za srečanje s policisti.

Preberi
 
Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

Na policiji ugotavljamo, da nasilje v družini zavzema precejšen del našega delovanja. Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so umori v družini. Zato želimo predstaviti svoje delo na tem področju, namenjeno žrtvam nasilja v družini in ljudem, ki jim želijo pomagati.

Preberi
 
Tatvine na avtocestnih počivališčih - poskrbite za varnost svojega imetja! PDF natisni E-mail
Preventiva - Kriminaliteta

V zadnjih letih se tudi na slovenskih avtocestnih počivališčih povečuje število tatvin, drznih tatvin in ropov (tatvin goriva, gum, tovora, predmetov iz vozil itd.). Tatvine so najpogostejše na relaciji med Italijo in Madžarsko ter Avstrijo in Hrvaško. V policiji zato opozarjamo na posebno previdnost, še posebej ob praznikih, ko se veliko ljudi odpravi na dopust.

Preberi
 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.