Preventiva Nasveti za dopust

Nasveti za dopust
 
PDF natisni E-pošta

 

VLOMILCI NISO NA DOPUSTU !

 

Opozorite sosede, da boste dlje časa odsotni.

Vgradite sodobno ključavnico, prečno zaporo, alarmno napravo, najemite sef...

Na samozaščitno ravnanje ne smemo pozabiti niti, ko smo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo. Med letovanjem v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah oz. bankah, in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem. Pa tudi drugače, npr. med obiski lokalov, ni priporočljivo razkazovati denarja.

Posebno pozornost je treba nameniti tudi prtljagi na letališčih, avtobusnih in železniških postajah. Vidno označena prtljaga z imenom in priimkom ter naslovom lahko nepridipravu izda podatek, kje je prazno stanovanje.

Prav tako je moramo biti pozorni na predmete, ki jih nosimo s sabo na dopust in so najpogosteje predmet napada: digitalna tehnika (fotoaparati, kamere ...), mobilni telefoni, osebni nakit in ostali predmeti (kolesa, surfi, smuči ...). Predvsem je pomembno, da teh predmetov ne puščamo brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni.

 

dopust


Ministrstvo za notranje zadeve se zaveda svoje vloge, ki jo imajo njegove službe za ugoden razvoj turizma. Policijske dejavnosti v zvezi s turizmom potekajo vse leto. Turistični ciklusi imajo nekaj vrhuncev, ki terjajo več policijske prisotnosti in pozornosti, večinoma pa gre za dejavnosti, s katerimi si policija prizadeva zagotavljati čimvečjo stopnjo varnosti skozi vse leto.


Temeljni cilj aktivnosti policije v turistični sezoni je turistom zagotoviti varno počutje, da se bodo radi vračali v Slovenijo in da bodo zadovoljstvo prenesli tudi na druge.


Drugo izhodišče je uresničevanje strategije "državljanu prijazne policije" v turistični sferi. Gre za niz dejavnosti, ki jih razvijamo že dalj časa (urejeni objekti in uslužbenci, prijaznost pri stikih z državljani, vidnost, dostopnost, dajanje informacij o varnostni problematiki ter drugih zanimivih in potrebnih podatkov itd).


Za doseganje željene stopnje varnosti ni dovolj samo dejavnost policije, zato policija v okviru priprav na turistične vrhunce vzpodbuja tudi sodelovanje in razvoj odgovornosti drugih subjektov (osebje v turističnem gospodarstvu na vseh nivojih, inšpekcijske službe, carina, vzdrževalci cest, AMZ itd.).


Pomembno je mednarodno policijsko sodelovanje, zlasti s sosednjimi državami, s katerimi ima Slovenija dobre stike, kar bistveno vpliva na kakovost in hitrost varnostnega dela.


Načrtovanje policijskega dela izhaja iz ocene varnostnih razmer, ki sodijo v policijsko pristojnost in ki upoštevajo tako značilnosti varnostnih razmer v tujini, povezane s turističnimi tokovi, kakor notranje varnostne okoliščine (kriminaliteta, javni red in mir, cestni promet, mejna problematika).

 

morjevsnegugore
 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.