Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Vožnja v neurju in toči - nasveti in opozorila
Preventivni nasveti Prometna varnost Vožnja v neurju in toči - nasveti in opozorila

Vožnja v neurju in toči - nasveti in opozorila
 
PDF natisni E-mail
Preventiva - Prometna varnost

V neurju in toči je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno!

 


Žal pa nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč.

 

Zato vse voznike opozarjamo na nekatera pravila, ki jih morajo upoštevati:

 

  • Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču!
  • Na odstavnem pasu avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila, je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili. Tudi na vozišču avtoceste in ceste, rezervirana za motorna vozila, so prepovedani obračanje, vzvratna vožnja (vožnja v nasprotni smeri je smrtno nevarna!), ustavitev ali parkiranje.
  • Enako velja za predore in nadvoze!
  • Med neurjem ali podobnimi dogodki priporočamo, da vozite posebej previdno in hitrost svoje vožnje prilagodite razmeram.Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno.
  • Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočamo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča s prehitevanjem.
  • Močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča navadno niso takoj odstranjene. Vozniki, še zlasti motoristi, naj bodo v takšnih razmerah še bolj previdni!
  • Upoštevajte vso prometno signalizacijo: prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe itd.


Na previdno vožnjo ob neurjih opozarja tudi DARS: Vožnja v neurju in toči

 
Vozite varno!
 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.