Policijski helikopter že 30 let v vlogi štorklje - informacija z novinarske konference PDF natisni E-pošta
Sporočila za javnost
Četrtek, 8. april 2010

Letalska policijska enota v okviru humanitarnih nalog opravlja tudi prevoze novorojenčkov v inkubatorjih; na leto jih prepelje med 30 in 40. Ocenjujemo, da je bilo s policijskimi helikopterji v treh desetletjih tako prepeljanih že okoli 700 nedonošenčkov. Vse tiste, ki smo jih policisti - pred leti ali pa šele pred kratkim - na tak način prepeljali do bolnišnice, ob tej priložnosti vabimo nasrečanje, ki bo v soboto, 8. maja 2010,na Brniku.

 

lpe_inkubator

 

V Letalski policijski enoti smo danes, 8. aprila 2010, podrobneje predstavili humanitarne naloge te enote. Obenem smo povedali več o samem srečanju, ki ga organiziramo čez mesec dni, 8. maja, in na katerem želimo zbrati vse, ki so bili s policijskim helikopterjem kot novorojenčki v inkubatorju prepeljani v bolnišnico.

 

IMG_0112

Na novinarski konferenci sta sodelovala vodja Letalske policijske enote Robert Sušanj in predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC Ljubljana prim. dr. Ivan Vidmar, saj helikopterski prevoz dojenčka v inkubatorju vedno spremlja tudi pediatrična ekipa.

 

Zvočni posnetek izjave Roberta Sušanja

 

Zvočni posnetek izjave prim. dr. Ivana Vidmarja

 

Zvočni posnetek izjave Danila Mencigarja

 

IMG_0232

 

Policijskih helikopterjev ne uporabljamo le za urejanje cestnega prometa, zasledovanje storilcev kaznivih dejanj, nadzor državne meje, ampak tudi za reševanju življenj. Manevrske sposobnosti helikopterjev omogočajo namreč hiter in neposreden dostop na kraj dogajanja, prevoz ljudi, opreme, pregled nad prostorom, tako da so nepogrešljivi pri različnih humanitarnih nalogah, kot so reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP opravljamo od leta 2007), prevozi bolnikov in ponesrečencev. Nešteto je primerov, ko so lahko helikopterji učinkovito priskočili na pomoč in rešili dragoceno življenje ali preprečili hujše posledice. Gre za izjemno humanitarno delo, ki ga posadke in posamezniki včasih opravljajo tudi v okoliščinah, ki so izjemno nevarne in na meji izvedljivega.

 

IMG_0209

 

"Med humanitarnimi nalogami, ki jih opravlja Letalska policijska enota, pa so tudi v javnosti manj znani, a nič manj zahtevni helikopterski prevozi dojenčkov v inkubatorju," je poudaril Robert Sušanj, ki je na današnji novinarski konferenci predstavil ta del vsakdanjika 21 pilotov in 15 tehnikov letalcev, zaposlenih v enoti: "To delo jemljemo izjemno resno. Večkrat razmere niso idealne, prostor za pristanek pa je na meji sprejemljivega. Tudi helikopter ni idealen, saj je v najbolj osnovnem obsegu prirejen za medicinske prevoze, sicer pa je policijski. A se potrudimo. Le kadar leta res ni mogoče izvesti, ga odpovemo, v vseh drugih primerih pa prevoz izvedemo in upamo, da smo s tem komu rešili življenje."

 

inkubator1

"Če na leto s policijskimi helikopterji prepeljemo med 30 in 40 novorojenčkov v inkubatorjih, smo jih v treh desetletjih tako prepeljali že okoli 600 ali 700 ali celo več, žal evidence ne vodimo. Najstarejši, ki je bil kot dojenček v inkubatorju prepeljan s policijskim helikopterjem, je tako danes star več kot 30 let, najmlajši pa dva dni," je na novinarski konferenci povedal Robert Sušanj.

 

IMG_0156

"V Letalski policijski enoti prejmemo veliko zahval hvaležnih staršev, ki smo jim pomagali prepeljati komaj rojenega člana družine. Številne med njimi so prav ganljive," je med drugim povedal Sušanj.

 

 

Vse, ki so bili v Sloveniji v vseh teh letih kot novorojenčki v inkubatorjih prepeljani s policijskimi helikopterji, ob tej priložnosti vabimo na družabno srečanje, ki bo v soboto, 8. maja 2010, v Letalski policijski enoti. Začelo se bo ob 11. uri.

 

Tako tiste že odrasle kot še otroke, ki so bili kot dojenčki v inkubatorju prepeljani s policijskim helikopterjem, ter njihove starše ali sorodnike zaradi organizacije srečanja prosimo, da nam svojo udeležbo potrdijo na naslov: inkubator@policija.si ali po pošti na naslov Letalska policijska enota, Zgornji Brnik 130 p, 4210 Brnik. Sporočite prosim svoje ime in priimek, starost in kraj, iz katerega prihajate.

 

Udeležence bomo pozdravili, pogostili, jim predstavili naše delo in helikopterje ter pokazali inkubatorje, s katerimi nedonošenčke prevažamo še danes. Srečali se bodo lahko s policijskimi posadkami in zdravniško ekipo, se tudi medsebojno spoznali ter delili svoje izkušnje s helikopterskim prevozom. "Prepričani smo, da bomo skupaj preživeli prijetne trenutke, obenem pa javnost seznanili s pomembnim segmentom dela, ki ga opravljamo v Letalski policijski enoti," je srečanje opisal vodja enote.

 

 

 

IMG_6243

Inkubator za nedonošenčke v policijskem helikopterju

 

Helikopterji slovenske policije inkubatorje prevažajo že vse od leta 1979, saj prvi prevozi dojenčkov z inkubatorjem sovpadajo s pridobitvijo helikopterjev Agusta A 109 in Agusta Bell AB 212 v tem letu. Za uspešen prevoz je bilo treba za helikopter AB 212 izdelati posebno konzolo za inkubator, ki so jo tehniki letalci pred letom namestili in zavarovali v helikopterju. Tudi za helikopter A 109 je leta 1986, ob namenski preureditvi helikopterja za medicinske namene, policija poleg opreme za vzdrževanje življenjskih funkcij kupila še inkubator z opremo.

 

IMG_6241

 

 

Za dobro delovanje inkubatorja in njegov priklop na helikopter je poskrbelo medicinsko osebje, ki je spremljalo dojenčke. Na samem začetku prevozov so morali premostiti tudi nekatere tehnične ovire, ki jih je povzročala specifična električna napeljava v helikopterjih. Za miren in varen let helikopterja - štorklje pa so skrbeli piloti, ki so še posebej skrbno presojali vreme in se izogibali vremensko neugodnim območjem.

 

 

IMG_0155

 

 

Prim. dr. Ivan Vidmar, predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC Ljubljana, je pojasnil, zakaj se prevozi inkubatorjev z novorojenčki opravljajo s helikopterji, v kakšnem stanju so navadno nedonošenčki, kakšne pogoje prevoza jim je treba zagotoviti in kakšno spremstvo. Povedal je, da Letalska policijska enota s helikopterskimi prevozi - teh je ena tretjina vseh transportov dojenčkov v inkubatorjih - pokriva celotno območje Slovenije. Po njegovih besedah smo v Sloveniji premalo ponosni na to, kaj zmoremo in kako kakovostne prevoze zagotavljamo tem dojenčkom.

 

 

IMG_6217

 

Predstavitev humanitarnih nalog LPE - gradivo z novinarske konferencepdf

 

 

IMG_0166

Diplomirani zdravstvenik Danilo Mencigar iz kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, ki kot del zdravniške ekipe pogosto spremlja prevoze inkubatorjev s helikopterjem

 

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.