Sorodne objave

Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Policisti Policijske postaje Šentjur smo 12. novembra 2010 izvedli preventivni projekt Otrok - policist za en dan, v katerem je sodelovalo dvanajst učencev šestega razreda osnovnih šol občine Šentjur in občine Dobje.

IMG 2359

Komandir PP Šentjur Ludvik Petrič, vodji policijskih okolišev Peter Užmah in Uroš Malgaj ter policist Milan Plohl so učencem na začetku predstavili vlogo policije v družbi pri zagotavljanju varnosti ljudi in njihovega premoženja.



Seznanili so jih tudi z organiziranostjo policije, varnostno problematiko na območju te policijske enote, samozaščitnim ravnanjem in nalogami, ki jih opravljajo policisti (dežurni policisti, policisti v patrulji, kriminalisti, vodje policijskih okolišev idr.).

IMG 2363

Na šentjurski policijski postaji so si lahko osnovnošolci v spremstvu vodij policijskih okolišev ogledali prostore dežurnega policista Hermana Gosnika, ki je tega dne opravljal delo dežurnega. Predstavil jim je vlogo in delo dežurnega policista na policijski postaji. Prav tako smo učencem predstavili druge prostore, policijsko opremo in službena vozila.

Vseh 12 učencev je prejelo tudi majice in kape z napisom Otrok - policist, ki so jih lahko kasneje obdržali v spomin na obisk policijske postaje. Vodji policijskih okolišev in policist so jih nato pospremili še na "teren", kjer so pobliže spoznali delo policistov v prometu, njihovo opremo in vozila.

IMG 2394

Precej zanimanja so učenci pokazali za tehnično opremo policistov: službena vozila, laserski merilnik hitrosti, alkotest, sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil - stinger, opremo policistov posebne policijske enote idr. Ker so ti učenci v šolskem letu 2009/10 sodelovali v preventivnem projektu Policist Leon svetuje, so zelo dobro poznali nekatere obravnavane teme, kar se je pokazalo predvsem pri sodelovanju s policisti.

Z obiskom policijske postaje so bili osnovnošolci zelo zadovoljni, za nagrado ob koncu "policijskega delovnika" pa je šentjurski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu zanje pripravil tudi manjšo pogostitev.

Namen preventivnega projekta Otrok - policist za en dan je seznaniti otroke z delom in poslanstvom policistov v družbi, obenem pa krepiti pozitivno podobo policistov in povečati zaupanje v delo policije.