Zaposlitve Preizkus telesnih zmogljivosti in kriteriji
Preizkus telesnih zmogljivosti in kriteriji PDF Print E-mail
Zaposlitve - Splošno
Pri preverjanju telesnih zmogljivosti v okviru izbirnega postopka lahko kandidat (m/ž) doseže največ 100 točk. 
 
Za uspešno opravljen preizkus telesnih zmogljivosti mora kandidat obvezno uspešno opraviti/doseči minimalne kriterije pri vseh petih testih (Cooperjev test je sprejemljiv, če ga preteče še v času za 0 točk – do postavljene mejne vrednosti). Maksimalno število točk pri posameznem preizkusu je 20.
 

 

  • tek na 60 metrov

Preizkus se izvaja v veliki telovadnici. Start je polvisok, teče se v polkrogu. Povelje na startu je: NA MESTA, POZOR, ZDAJ. Kandidat ima možnost ponovitve samo v primeru padca. S preizkusom se meri motorično lastnost hitrosti. Maksimalno število točk je 20 za rezultat 9,8 sekunde pri kandidatih oz. za rezultat 10 sekund pri kandidatkah. Spodnja meja je pri 11,7 sekunde za kandidate oz. 13,7 sekunde za kandidatke.

 

Točke:

tek na 60m tocke

 

kriteriji04

Vir: Športno vzgojni karton, Ministrstvo za šolstvo in šport leto 1996

 

 

  • skok v daljino z mesta

Preizkus se opravlja na posebni preprogi za merjenje skoka v daljino. Odriv mora biti sonožen. Pred odrivom se sme kandidat vzpeti na prste, ne sme pa izvesti odriva s poprejšnjim poskokom. Kandidat opravi najmanj tri skoke, od katerih se upošteva najdaljši. Meri se pravokotna razdalja od črte na odskočišču do tiste točke doskoka, ki je najbližje črti odskočišča. Preizkus meri motorično lastnost, eksplozivnost, odrivno moč nog in koordinacijo odriva. Maksimalno število točk je 20 za 267 cm dolg skok pri kandidatih oz. 235 cm pri kandidatkah. Spodnja meja je 214 cm za kandidate oz. 156 cm za kandidatke.

 

Točke:

skok v daljino z mesta tocke

 

Vir: Športno vzgojni karton, Ministrstvo za šolstvo in šport leto 1996

 

  • premagovanje ovir nazaj
Kandidat mora z vzvratno hojo po vseh štirih (teža mora biti razporejena tudi na roke; z rokami se ne sme drseti) preiti prostor v razdalji 10 m. Vzvratno mora preplezati spodnji del švedske skrinje (na njem je še oblazinjen pokrov skrinje) in se splaziti skozi njen okvir, ki je postavljen prečno na stezo. Med opravljanjem preizkusa lahko gleda nazaj med nogami, ne sme pa niti za hip obrniti glave. Meritev se zaključi, ko kandidat z obema rokama preide ciljno črto. Preizkus meri motorično sposobnost koordinacije gibanja vzvratno, koordiniranje prenosa obremenitev vseh okončin in prostorskega zaznavanja. Maksimalno število doseženih točk je 20 za dosežen rezultat 6,4 sekunde pri kandidatih oz. 7,4 sekunde pri kandidatkah, minimalno število pa 1 za rezultat 9,6 sekunde pri kandidatih oz. 11,3 pri kandidatkah.
 
 
Točke:
premagovanje ovir nazaj tocke

 

Vir: Športno vzgojni karton, Ministrstvo za šolstvo in šport leto 1996

 

  • zgibe

Test se izvaja na drogu v veliki telovadnici. Naloga je opraviti čim več zgib. Iz proste vese na drogu (z iztegnjenimi rokami) s podprijemom začne kandidat izvajati zgibe. Vsakokrat se dvigne le toliko, da z brado preide drog. Po tem se spusti v začetni položaj z iztegnjenimi rokami in začne s ponovnim izvajanjem naloge. Med izvajanjem mora biti telo mirno; guganje ali zamahi s telesom niso dovoljeni. Kandidat se z brado ne sme nasloniti na drog ali se z nogami dotakniti tal. Rezultat je število pravilno opravljenih zgib. S preizkusom se meri dinamična moč rok, prsnega koša in hrbta. Nalogo opravlja kandidat enkrat. Maksimalno število točk je 20 za 13 ponovitev za kandidate oz. 11 ponovitev za kandidatke, minimalno število pa 3 za kandidate oz. 1 za kandidatke.

 

Točke:
 
zgibi tocke

 

Vir: Športno vzgojni karton, Ministrstvo za šolstvo in šport leto 1996

 

 

  • Cooperjev test (2400 m)

Tek vzdržljivosti se izvaja na atletski stezi. Kandidat mora preteči 6 krogov (1 krog je dolg 400 m). Meri se vzdržljivost srčno-žilnega in dihalnega sistema ter vzdržljivost mišic nog. Maksimalno število doseženih točk pri Cooperjevem testu je 20 za rezultat 9 minut in 36 sekund pri kandidatih oz. za rezultat 12 minut in 36 sekund pri kandidatkah, najmanjše pa 1 za rezultat 11 minut in 30 sekund pri kandidatih oz. 14 minut in 30 sekund pri kandidatkah. Pri tem preizkusu šteje, da je kandidat še uspešen tudi, kadar razdaljo preteče v času do 11 minut in 59 sekund, kandidatka pa v času do 14 minut in 59 sekund, a ne dobita nobene točke.

 
Točke:
cooperjev test tocke
 

kriteriji04

Vir: Športno vzgojni karton, Ministrstvo za šolstvo in šport leto 1996

 

 

Povezane vsebine:

 

Priporočila za pripravo na preizkus telesnih zmogljivosti


Pogoji za zaposlitev kandidatov za policiste in izbirni postopek


Zaposlitve

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.