Sporočila za javnost

Policijski orkester slavi letos že častitljivo, 60. obletnico svojega delovanja. Ob tem svečanem jubileju je včeraj, 2. aprila 2008, s slovesnim koncertom napolnil Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani.

PO

Policijski orkester je pod taktirko dirigenta Milivoja Šurbka odigral številna znana glasbena dela, na koncertu pa so nastopili še sopranistka Vera Danilova, tenorist Janez Lotrič, policist Matjaž Mrak in pevka Alenka Godec.

PO


Več o programu v koncertnem listu


Slavnostni govornik na prireditvi, generalni direktor policije Jože Romšek, je poudaril, da je "ugled, ki si ga je Policijski orkester zgradil v 60-ih letih svojega obstoja, neprecenljiva dobrina. O tem pričajo številne pohvale tako domačega kot tudi tujega občinstva, poslušalci pa pogosto ne najdejo pravih besed, s katerimi bi opisali doživete izvedbe. Z nastopi doma in po svetu si je orkester prislužil mnoga priznanja in občudovanja strokovne javnosti. Številne nagrade, ki so odraz neutrudnega dela in požrtvovalnosti, so v ponos nam vsem, tako članom orkestra kot tudi celotni policiji.

PO


Govor generalnega direktorja policije Jožeta Romška ob 60. obletnici Policijskega orkestra


Generalni direktor policije Jože Romšek in minister za notranje zadeve Dragutin Mate sta ob tej priložnosti podelila tudi spominske znake policijskega orkestra.

PO

 

Spominske znake so prejeli:

  • Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, s katerim Policijski orkester že vrsto let sodeluje pri pripravi projektov s tujimi dirigenti. Med odmevnimi skupnimi projekti je znan tudi Pevski tabor v Šentvidu pri Stični. Spominski znak je prevzel Igor Tršar.

PO

Igor Tršar in Janez Kukec, vodja Policijskega orkestra

 

  • Policijski orkester Dunaj za uspešno sodelovanje s slovenskim policijskim orkestrom, ki je obrodilo že mnogo sadov. Pomembna so bila tako gostovanja dunajskega orkestra pri nas kot tudi gostovanja našega policijskega orkestra v Avstriji. Spominski znak je prevzel vodja orkestra Erenst Zehetner.

PO
Gostje iz Avstrije

 

  • Policijski orkester iz Slovaške za mednarodno povezovanje in izmenjavo izkušenj. Spominski znak je prevzel Jan Nemcek.

PO
Gostje iz Slovaške

 

  • Zveza slovenskih godb za plodno sodelovanje. Z zvezo je Policijski orkester od leta 2000 pripravil številne seminarje s tujimi dirigenti, med katerimi so tudi ameriški skladatelj in dirigent Alfred Reed ter drugi priznani evropski dirigenti in skladatelji. Spominski znak je prevzel predsednik zveze Ervin Hartman.

PO
Janez Kukec in Ervin Hartman

 

  • Prvi člani leta 1948 ustanovljene Godbe ljudske milice, ki so do svoje upokojitve sodelovali v orkestru: Marjan Bat, Vili Bedenikovič, Anton Šajn, Mirko Jurak in Marjan Zavadlav.

PO
Starosta Godbe ljudske milice Vili Bedenikovič, Marjan Bat in Anton Šajn

 

  • Najstarejši član orkestra Boris Galičič, ki je v policijskem orkestru zaposlen že 32 let.

PO
Boris Galičič in Milivoj Šurbek

 

  • Maestro Milivoj Šurbek, vsestranski glasbeni ustvarjalec, ki je bil med letoma 1991 in 2000 redni dirigent Policijskega orkestra. Pod njegovim vodstvom je orkester gradil predvsem na umetniškem izrazu. Maestro Šurbek je dosegel pravi simfonični zvok, kar je še danes značilnost Policijskega orkestra.

PO

 

V preddverju Gallusove dvorane je kustodinja Biserka Debeljak pripravila razstavo ob 60. obletnici Policijskega orkestra, ki so si jo gosti z zanimanjem ogledali.

 

Zgodovina Policijskega orkestra

Delo in naloge Policijskega orkestra

 

Fotografije: Monika Golob

Zastoji na mejnih prehodih

Mejni prehod Promet Razlog Osveženo Vstop/Izstop Čakalna doba
GRUŠKOVJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 24.11.2020 ob 20:45 VSTOP 3 ure
GRUŠKOVJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 25.11.2020 ob 05:20 VSTOP 2 uri 30 minut

Informacije o razmerah in zastojih na cestah so dostopne na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.
Podatki so dostopni tudi na spletnem servisu.