Sporočila za javnost

Slovenska policija bo v Makedonijo od 10. februarja do 11. marca 2016 napotila drugo skupino šestih policistov za izvajanje skupnih patrulj in skupnega nadzora pri prehajanju državne meje na njenem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

Tam bodo naloge opravljali policisti Bojan Šumah in Boris Josipović, oba iz Specializirane enote za nadzor državne meje, ki organizacijsko sodi v Sektor mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, policist Aleksander Salmič iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Celje na Policijski upravi Celje, policist Bojan Jovanović iz Postaje prometne policije Celje na PU Celje, policist Jaka Horvat iz PPIU Maribor na PU Maribor in policist Vasja Fric iz Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor na PU Maribor.

IMG 0610 zm

Delovnemu srečanju so prisostvovali še vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi Vladimir Pocek, Roman Čoh iz SMPO SGDP GPU in policist Marko Černel iz SENDM SMP UUP GPU, vodja prve skupine šestih slovenskih policistov, ki se je pred nekaj dnevi vrnila z enomesečnega dela v Makedoniji.
 

Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Občasno bodo pomagali makedonskim policistom v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre - Gevgelija), kjer poteka sistem registracije migrantov.

IMG 0611 zm

Slovenski policisti bodo naloge s področja varovanja državne meje izvajali v delovni policijski uniformi. Uporabljali bodo službena vozila in opremo na nadzor državne meje, z njimi pa bo tudi službeni pes Rex (belgijski ovčar).

IMG 0612 zm

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov v prvi tovrstni napotitvi Republike Slovenije so podrobneje opredeljene v Protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

Dan pred odhodom jih je sprejel generalni direktor policije Marjan Fank, ki ne dvomi, da se bodo pri delu izkazali, saj gre za policiste z večletnimi izkušnjami in znanjem s tega delovnega področja. Ekipi, ki jo predvidoma čakajo naporni dnevi, je med drugim zaželel še srečno pot in povratek domov.


V Makedonijo odhaja na delo šest policistov (4. 1. 2016)

Fank se je sestal s šefom makedonske policije in obiskal slovenske policiste v Makedoniji (27. 1. 2016)

IMG 0614 zm

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi