Sporočila za javnost

Med 9. in 15. oktobrom 2017 je v večini evropskih držav, tudi Sloveniji, potekal evropsko usklajen nadzor nad tovornimi vozili. V tem času so policisti kontrolirali 367 voznikov avtobusov, pri katerih so ugotovili 10 kršitev, in 3.737 voznikov tovornjakov, pri katerih so ugotovili 618 kršitev.

Najpogostejše kršitve so bile povezane z nepravilno zavarovanim tovorom, neuporabo varnostnega pasu, preobremenjenostjo vozil in prekoračitvijo hitrosti.

Med nadzorom so policisti Postaje prometne policije Ljubljana to nedeljo na avtocesti Koper-Ljubljana po obvestilu občana ustavili voznika kombiniranega vozila, ki je imel pripeto prikolico za prevoz vozil, na njej pa naloženo drugo kombinirano vozilo. Voznik je kljub predrti pnevmatiki na priklopnem vozilu vozil nadaljeval vožnjo po avtocesti s hitrostjo 50 km/h, in sicer v razdalji vsaj 10 km, ko so policisti voznika ustavili na cestninski postaji Log. Vozilo je bilo izločeno iz prometa, voznika pa so policisti oglobili z 800 evri kazni. 

pnevmatika

 Voznik tovornega vozila je s predrto pnevmatiko vozil po avtocesti še vsaj 10 km, s hitrostjo 50km/h.


Namen t. i. akcije Truck & Bus je bil zmanjšati število kršitev cestnoprometnih predpisov s strani voznikov tovornih vozil in avtobusov pri prevozu tovora ter potnikov.