Sporočila za javnost

Policisti se aktivno pridružujemo vseslovenski akciji Heroji furajo v pižamah, ki se začenja danes, 29. novembra, in ponuja rešitev aktualne problematike vožnje mladih pod vplivom alkohola. Pobudniki iniciative, zavod Vozim, z izvirnim geslom nagovarjajo tako mlade kot njihove starše. Mladim sporočajo, da je 'kul', če s pomočjo staršev poskrbijo za varen prevoz domov, obenem pa pozivajo starše, naj poskrbijo za varen prevoz svojih otrok z zabave, četudi v pižami in sredi noči.

Sporočilo akcije je še posebej aktualno v decembru, ki je pred nami, saj se konec leta na slovenskih cestah zgodi največ nesreč. Njihov delež je največji v krajih zunaj večjih mest, kjer je pomanjkanje javnih in taksi prevozov. Vsako tretjo prometno nesrečo pod vplivom alkohola povzročijo mladi vozniki. 22 let je povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče pristane na vozičku. To je tragična statistika, ki zaznamuje naše ceste in življenja številnih ljudi v Sloveniji.

Akcijo Heroji vozijo v pižamah v policiji podpiramo in bomo pri nekaterih aktivnostih sodelovali s svojimi izkušnjami in znanjem na tem področju. Hkrati pa bomo na območjih, kjer bodo potekale aktivnosti, izvajali tudi nadzor psihofizičnega stanja voznikov.


Predstavniki zavoda Vozim - vozniki invalidi - bodo namreč decembra mlade v treh manjših mestih po Sloveniji, kjer ni taksi služb ali organiziranega javnega prevoza, varno in brezplačno vozili z zabav domov. Prva od takih akcij na terenu bo v soboto, 9. decembra, v Slovenskih Konjicah, Brežicah in v Idriji.

video heroji furajo v pizamahVideo zavoda Vozim: Heroji furajo v pižamah

Zavod-vozimPoskrbi-za-varen-prevoz-1Spletna stran projekta

Kot je na današnji novinarski konferenci ob začetku akcije izpostavil vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun, alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči: "Največ nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola se zgodi med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah ter v času različnih praznovanj. Četudi te podatke slišimo zelo pogosto, pa se prometne nesreče, ki jih povzročijo opiti vozniki, še vedno dogajajo. Policisti smo samo v zadnji akciji, ki je potekala v začetku novembra, med 15.000 preizkušenimi vozniki vozil zabeležili 377 takih, ki so imeli v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno! Odvzeli smo 318 vozniških dovoljenj, 14 voznikov pa smo zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali. Samo ugibamo lahko, koliko bi jih povzročilo prometno nesrečo, če jim ne bi preprečili nadaljnje vožnje!"

"Velik problem je, da se mnogi mladi pred odhodom na zabavo ali druženje ne vprašajo, kako se bodo vrnili domov. Na zabavo se odpravijo z vozilom, zato se najpogosteje z vozilom tudi vrnejo - tudi pod vplivom alkohola. Žal pa posledice, ko v cestnem prometu povrzročimo smrt ali hujšo telesno poškodbo drugega udeleženca v cestnem prometu, svojega prijatelja, vrstnika ali sorodnika, zadajo usoden, življenjski pečat. Na cesti je pač tako, da filma ne moremo zavrteti nazaj! Ko nekaj storimo, je to za večno in ne pomaga nobeno opravičilo, ne pomaga denar, dejanje je nepopravljivo. Z akcijo želimo zato vplivati na udeležence v cestnem prometu, predvsem pa na mlade, naj o tem razmišljajo, preden se podajo na zabavo. Načrtovanje varnega prevoza domov je še posebej pomembno v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi," je še dejal Kapun in nazadnje pozval tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj v duhu družbene odgovornosti ob organiziranju prireditev ne pozabijo tudi na organizacijo varnega prevoza za obiskovalce njihovih prireditev.

Foto Iniciativa Heroji furajo v pizamah

"Tudi v pižami ste lahko heroji. Poskrbite, da bo vaš otrok imel varen prevoz do doma!" v okviru kampanje kot ambasadorji projekta skupaj z invalidom Alešom Kramolcem pozivajo številni znani Slovenci in sporočajo: "Nočem pristati na vozičku!" Iniciativo sta med drugimi podprla tudi Nacionalni inštitut za zdravje ter Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa. (Foto: Iniciativa Heroji furajo v pižamah)