Sporočila za javnost

V Policijski akademiji v Tacnu smo danes, 21. decembra 2010, pripravili strokovni posvet, na katerem so različni strokovnjaki s področja smučanja širši javnosti predstavili nekaj temeljnih izhodišč za varnejšo smuko.

Za varnost na smučiščih smo namreč odgovorni vsi: inšpekcijske službe za smučišča in žičnice, upravljavci smučišč, smučarske šole, učitelji in trenerji smučanja, pristojne lokalne skupnosti in seveda smučarji, uporabniki žičniških naprav in smučišč. Zato smo na Ministrstvu za notranje zadeve v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije pripravili več aktivnosti za varnejše smučanje, pri katerih sodelujejo vsi pristojni za zagotavljanje varnosti na smučiščih.

3

Na posvetu so s predstavitvami sodelovali dr. Blaž Lešnik (Smučarska zveza Slovenije - Združenje učiteljev in trenerjev smučanja), Boris Grilc (Direktorat za policijo in druge varnostne naloge, Ministrstvo za notranje zadeve), Marjan Čuk (Združenje slovenskih žičničarjev - GIZ), Matija Remec (Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve), mag. Jurij Kos (Prometni inšpektorat Republike Slovenije), Klavdija Gomboc (RTC Žičnice Kranjska Gora; predstavnica upravljavcev), Alojz Sladič (Policija) in Gorazd Bedrač (Direktorat za železnice in žičnice, Ministrstvo za promet).

4

Posvet sta s pozdravnima nagovoroma odprla ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal 

5in direktor Smučarske zveze Slovenije mag. Matija Vojsk.


"Vsaka nesreča, ki se zgodi, je tragična in nepotrebna, zato je treba ravnati v skladu z mednarodnimi vedenjskimi pravili - FIS pravili, ki govorijo o obzirnosti do drugih smučarjev, obvladovanju hitrosti vožnje, vključevanju na progo, ustavljanju in drugem," je med drugim opozorila ministrica in zagotovila, da "bomo pristojni za red in varnost na smučiščih prisotni na smučiščih in da bomo dosledno opravljali svoje delo v okviru svojih pristojnosti".

Udeleženci posveta so v razpravi izpostavili pozitiven pomen organizacije tovrstnih posvetov, kjer se lahko srečajo vsi pristojni s tega področja. Vsi so bili tudi enotni, da bomo večjo varnost na smučiščih dosegli le, če bomo z ustrezno vzgojo in izobraževanjem ter seveda s preventivnim delovanjem dosegli zavedanje vseh smučarjev, da smo za varnost najprej odgovorni sami.


Le varna smuka je užitek - nasveti policije za večjo varnost na smučišču