Sorodne objave

 

Policijska postaja Rogaška Slatina in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v Občini Rogaška Slatina sta v okviru preventivnega projekta z naslovom Kolesarim, ali sem varen? ter v sodelovanju s Kolesarskim klubom Rogaška Slatina, ZŠAM Rogaška Slatina in tamkajšnjim serviserjem koles v začetku aprila organizirala prireditev z istim naslovom.

Preventivni projekt in prireditev Kolesarim, ali sem varen? sta bila namenjena vsem kolesarjem, še posebej pa učencem 4. in 5. razredov osnovnih šol, ki v tem času opravljajo kolesarske izpite. Namen prireditve je bil seznaniti učence osnovnih šol in ostale kolesarje o konkretnih nevarnostih, ki prežijo na kolesarje, obnoviti znanje cestnoprometnih predpisov in opozoriti ostale udeležence v cestnem prometu na povečano število kolesarjev v prometu.

Znano je, da ko enkrat znamo voziti kolo, tega nikoli ne pozabimo. A vendarle ni vse odvisno od znanja. Pomembni sta še volja in želja, nezanemarljivi pa so tudi znanje, odgovornost in zavedanje, da smo za varnost sebe in drugih v prometu odgovorni vsi. Čeprav uživamo, moramo varnost postavljati na prvo mesto.

090513 Kolesarim01Zaželena je bila udeležba s kolesi, saj je po prireditvi sledila promenadna vožnja po kolesarskih stezah Rogaške Slatine.


V Rogaški Slatini se veliko vlaga v izgradnjo infrastrukture, namenjene kolesarjem. Tako so za kolesarje zgradili deset kilometrov kolesarskih stez in kolesarskih pasov, ki so speljane skozi naselje, skozi krožišča. V prihodnosti načrtujejo še kolesarsko stezo ob vonarski cesti do Podčetrtka, s čimer bodo začeli kolesarske poti širiti tudi izven naselja. Za povečanje števila kolesarjev v Rogaški Slatini in okolici pa je zaslužen tudi hotel Donat, saj je postal kolesarski hotel.

090513 Kolesarim02Dvorana Kulturnega centra Rogaška Slatina se je pridno polnila.


Na prireditvi so policisti skupaj z udeleženci obnovili znanje cestnoprometnih predpisov za kolesarje, vizualno so udeležencem prikazali posamezne prometne situacije (vožnjo skozi križišča, prečkanje cest, vožnjo po kolesarskih stezah, nevarnosti ...). Prav tako so policisti pripravili slikovno gradivo s kolesarskimi stezami v Rogaški Slatini in ob praktičnih primerih opozorili na konkretna nevarna mesta ter pravilna ravnanja kolesarjev na takšnih mestih. Policija je predstavila tudi policista kolesarja.

090513 Kolesarim03Otroci so bili še posebej navdušeni nad policistom kolesarjem, ki so mu zastavili kar nekaj vprašanj. Na fotografiji je še zadnji posvet članov kolesarskega kluba s policistom pred promenadno vožnjo.

090513 Kolesarim04Po prireditvi je bila za udeležence organizirana promenadna vožnja s kolesi pod vodstvom policista kolesarja, v sodelovanju s člani kolesarskega kluba Rogaška Slatina.

090513 Kolesarim05

Organizatorji, obiskovalci in izvajalci projekta so se strinjali, da je bila prireditev dobrodošla, saj so obiskovalci odkrito priznali, da jim znanja s tega področja primanjkuje in da so na sami prireditvi prejeli ogromno dobrih nasvetov, ki jih bodo v prihodnje upoštevali pri vožnji s kolesom v cestnem prometu.


Besedilo: Gorazd Smrečnik in Gabriel Gajšek
Foto: Rudi Krebs