Sporočila za javnost

V drugi polovici julija smo na območju Policijske uprave Koper obravnavali tri rope, za katere so kriminalisti ugotovili, da so povezani. Izvršil jih je namreč isti storilec, ki so ga kriminalisti kmalu tudi prijeli. Več o obravnavanih ropih in prijetju storilca je na današnji tiskovni konferenci pojasnil pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Koper Dejan Grandič.

Grandic

Pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Koper Dejan Grandič


Operativno komunikacijski center PU Koper je 22. julija 2017 prejel klic, da je v eni od trgovin v Bertokih prišlo do ropa, kjer je neznani moški z nožem zagrozil prodajalki, ukradel več kot 800 evrov iz blagajne in nato pobegnil. Kljub hitremu odzivu policije osumljenca nismo izsledili.

Štiri dni kasneje je OKC PU Koper prejel še en klic, da neznanec z nožem ropa isto trgovino v Bertokih. Ker prodajalka ni takoj izročila denarja roparju, je ta začel udarjati po blagajni, iz katere je ukradel več kot 900 evrov gotovine in pobegnil.

Konec julija je Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica preverjal podatke za 34-letnega srbskega državljana, ki so ga sumili izvršitve kaznivih dejanj s področja premoženjskih deliktov. Novogoriški kriminalisti so o preverjanju obvestili tudi naš sektor kriminalistične policije in nam posredovali njegovo fotografijo, posneto v eni izmed igralnic na območju Nove Gorice. Hkrati so nam posredovali tudi podatke o vozilu, ki naj bi ga srbski državljan uporabljal.

OKC PU Koper je v ponedeljek, 31. julija 2017, prejel klic, da je na bencinskem servisu v Dutovljah, kjer so tudi prostori pošte, prišlo do ropa. Osumljenec je pri ropu z nožem zagrozil zaposlenima ter iz blagajne in trezorja pobral dnevni izkupiček v višini prek 3500 evrov. Po tem je zaposlena zaklenil v skladiščne prostore bencinskega servisa in s kraja zbežal peš. Z zbiranjem obvestil na kraju dejanja je bilo ugotovljeno, da je bil rop v Dutovljah storjen na enak način kot predhodna ropa v Bertokih, kjer je osumljenec v vseh treh primerih svoje grožnje podkrepil z uporabo noža.

V Dutovljah se je takrat, v svojem prostem času, nahajal kriminalist Sektorja kriminalistične policije PU Koper, ki je pred ropom opazil in prepoznal 34-letnega državljana Srbije in vozilo, ki ga je ta uporabljal. Zato je prišel na kraj ropa in prek posnetkov nadzornega sistema prepoznal storilca. Koprski kriminalisti so se takoj povezali s kolegi iz Nove Gorice in 1. avgusta 2017 na novogoriškem območju skupaj prijeli 34-letnega osumljenca.

Osumljeni je kriminalistom SKP PU Koper pojasnil, zakaj je storil očitana kazniva dejanja in kam je odvrgel nož in oblačila po dejanjih. Opisana dejanja je izvršil zaradi odvisnosti od prepovedanih drog. Prav tako je povedal, da je po kaznivih dejanjih vedno obiskal eno izmed igralnic v Novi Gorici in tam porabil del ukradenega denarja pri igrah na srečo. Osumljenec si je s tremi ropi pridobil več kot 5500 evrov in jih tudi že porabil, saj smo mu pri preiskavah zasegli le nekaj več kot 600 evrov.

V nadaljevanju bodo kriminalisti izvedli še dodatne aktivnosti, da ugotovijo, ali je bil 34-letni osumljenec udeležen tudi pri drugih kaznivih dejanjih na območju naše države ter, ali je kazniva dejanja izvrševal sam ali s sostorilci. Prav tako bodo skušali pridobiti podatke tujih varnostnih organov o njegovi kriminalni preteklosti v tujini, saj so o tem poročali tuji mediji.

Zaradi podanega utemeljenega suma, da je 34-letni državljan Srbije izvršil tri kazniva dejanja ropa (po 1. odstavku 206. člena KZ-1), je bil v dogovoru s koprskim tožilstvom priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega sodišča. Ta je zoper njega odredila pripor. Za kaznivo dejanje ropa po 1. odstavku 206. člena KZ-1 je predvidena kazen zapora od enega do desetih let.

Policijska uprava Koper je do 1. avgusta 2017 obravnavala 9 ropov, od teh je šest preiskanih. V lanskem letu smo obravnavali 12 ropov, v letu 2015 pa 9. Preiskanost ropov iz preteklih let je 33 %.