Sporočila za javnost

Policisti Policijske postaje Kozina so z drugimi pristojnimi institucijami ta konec tedna opravili pregled ene izmed lažje dostopnih jam na območju Čičarije v občini Hrpelje-Kozina.

Pri ogledu jame so naleteli na sedem postavljenih vab - pasti, namenjenih nezakonitemu lovu hroščev in drugih živali v jami.

pukp hrosc

V pasteh je bilo ujetih več različnih jamskih hroščev. Za kakšno vrsto gre, bodo sicer ugotavljali strokovnjaki na biotehnični fakulteti. Obstaja verjetnost, da se med ujetimi hrošči nahaja tudi zelo iskana vrsta med zbiratelji in preprodajalci, slovenski jamski endemit z znanstvenim imenom Anophthalmus hitleri, ki spada med ogrožene vrste in je zavarovan z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Hrošček na črnem trgu, t. i. borzah insektov, doseže vrednost več sto evrov.

Pobudnica nadzora podzemnih jam z namenom odkrivanja nelegalnega odlova živali in nelegalnega odlaganja odpadkov v njih je bila Inšpekcija za okolje in naravo, sodelovala pa sta še Zavod Republike Slovenije za varstvo narave in lokalno jamarsko društvo Dimnice.

Zaradi nezakonitega odlova živali iz jam oziroma suma storitve kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.