Sporočila za javnost

Potem ko so kranjskogorski policisti v nedeljo, 4. decembra, v Planici obravnavali prometno nesrečo, ko je med vožnjo proti nordijskemu centru voznik avtomobila, na katerem so bila stekla povsem zaledenela, trčil v pešca in ga huje poškodoval, so policisti na Gorenjskem danes zjutraj, 9. decembra, izvedli kratek nadzor nad zamrznjeni stekli na vozilih.

Pri nekaj deset kontroliranih vozilih so ugotovili sedem tovrstnih kršitev. Pet voznikov so na neustrezno ravnanje pri pripravi vozila na vožnjo opozorili, dva pa so kaznovali, ker sta z zamrznjenimi stekli vozila bolj kot ne "na pamet". En tak voznik je bil obravnavan v Škofji Loki, drugi pa na gorenjski avtocesti. Policisti so vse voznike do odprave napak izločili iz prometa.

Kadar vozniki svojega vozila ne očistijo dovolj dobro, je to lahko razlog za hude prometne nesreče, letos so se že dogajale, saj vozniki v takšnih okoliščinah ne morejo varno spremljati dogajanja pred sabo, pogosto pa tudi ne za sabo in ob strani. Zato vozijo bolj kot ne na pamet, njihova dejanja pa so nevarna na prav vseh cestah in tudi na parkiriščih, kjer je običajno veliko pešcev.

Ponovno opozarjamo, da je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna. Vozniki naj zato za čista stekla in dobro vidljivost poskrbijo še pred vožnjo.

Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost. Več o tem: Zima v prometu - določbe o zimski opremi

02-VarnaZimskaVoznja

Vozniki, pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in poskrbite, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi!

Več nasvetov in priporočil na spletni strani policije: Varna zimska vožnja