Sporočila za javnost

Potem ko je nekatere ceste na Gorenjskem včeraj, 6. novembra 2017, pobelil prvi sneg, so gorenjski policisti danes že začeli s preventivnimi aktivnostmi. Vse voznike pozivajo, naj vozila pravočasno pripravijo na zimo in naj ne čakajo na poslabšanje razmer.

Na območju Kranjske Gore se je včeraj sneg oprijemal vozišča. Slabše vozne razmere so bile zaradi sneženja tudi v Bohinju, na Pokljuki in na Zgornjem Jezerskem.

Ko so na cesti zimske razmere, tudi pred 15. novembrom (!), pa za udeležence v prometu veljajo posebna pravila, opozarjajo gorenjski policisti. Voznikom obenem priporočajo, naj

  • prilagodijo hitrost tem razmeram,
  • povečajo varnostno razdaljo,
  • postopno in bolj narahlo zavirajo,
  • vozijo čim bolj enakomerno,
  • pri vožnji pa naj bodo previdni in zbrani.

Prometnih nesreč v teh okoliščinah včeraj niso obravnavali, bodo pa danes na območju Škofje Loke, Radovljice, Kranjske Gore ter Bleda in Bohinja v krajših nadzorih začeli s preventivnimi aktivnostmi in s preverjanjem, kako so vozniki pripravljeni na morebitne zimske razmere na cestah in na 15. november, ko bo zimska oprema obvezna.

V lanskih tovrstnih aktivnostih so policisti s strokovnjaki ugotavljali, da so imela nekatera vozila napačne optične nastavitve podvozja, kar je povzročilo neenakomerno izrabo pnevmatik, na nekaterih vozilih je bila neustrezna globina profila pnevmatik ali pa so bile te izrabljene ali stare; v enem primeru so bile gume stare celo 17 let! Pri nekaterih, ki so imeli letne pnevmatike, pa v obvezni opremi ni bilo verig ali verigam enakovrednih pripomočkov.

Zimske razmere so na cesti ali njenem delu izven predpisanih datumov (tj. od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta) tudi takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica). Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu tudi ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Več o obvezni zimski opremi, globah za kršitve in drugih ukrepih policije na spletnih straneh:

Določbe o zimski opremi v cestnem prometu

Ste že pripravili svoje vozilo na zimske razmere?