Sporočila za javnost

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so v sodelovanju z italijanskimi orožniki iz Nabrežine (Aurisina) in s kriminalisti Uprave kriminalistične policije GPU v dalj časa trajajoči preiskavi razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedanih drog na območju Slovenije in Italije.

Ugotovljeno je bilo, da je 62-letni slovenski državljan, doma iz okolice Nove Gorice, italijanskim državljanom prodajal prepovedano drogo kokain in konopljo. Na podlagi teh ugotovitev in novo pridobljenih podatkov ter zbranih obvestil, ki so sume o izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj utemeljevali, je bilo obveščeno okrožno državno tožilstvo in posredno pravosodni organi. Ob aktivnem usmerjanju državnega tožilstva so kriminalisti pričeli z intenzivnim pridobivanjem dokazov o kaznivih dejanjih.

Tako smo glede kriminalne povezave tudi z ostalimi vpletenimi v sredo, 6. septembra 2017, v popoldanskih urah, odvzeli prostost 5 osebam. Naslednjega dne oz. v četrtek, 7. septembra 2016, so novogoriški kriminalisti skupaj s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici privedli 4 osumljence, in sicer 62-letnika iz okolice Nove Gorice, 33-letnika iz Nove Gorice, 30-letnika iz Nove Gorice in 35-letnika iz okolice Nove Gorice. Poleg njih smo kazensko ovadili še 33-letnika iz okolice Nove Gorice. Vseh 5 oseb je osumljenih storitve 155 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po prvem odstavku 186. člena Kazenskega zakonika.

kokain02

Zaseženi kokain


Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zoper 3  osumljene odredil pripor. Osumljeni so člani dobro organizirane kriminalne združbe, ki je prodajala prepovedano drogo kokain na območju Nove Gorice in Italije. S preiskavo je bil ugotovljeno, da je kupce prepovedane droge na območju Nove Gorice s prepovedano drogo zalagal 62-letnik. Ta je kokain prodajal 33-letniku in 35-letniku, ki sta prepovedano drogo prodajala naprej. Poleg tega je 62-letnik prepovedano drogo prodajal italijanskim državljanom, ki so prepovedano drogo prodajali naprej na območju Italije. 62-letniku je prepovedano drogo priskrbel 33-letnik. Slednjemu pa je prepovedano drogo dobavljal 30-letnik iz Nove Gorice.

V okviru preiskave smo ugotovili, da so člani združbe prodali večjo količino kokaina. V okviru tega je bil zasežen slab kilogram prepovedane droge kokain, manjše količine konoplje in hašiša,   zasegli pa smo tudi pripomočke za prodajo prepovedane droge, finančna sredstva, pridobljena s prodajo prepovedane droge, in druge predmete, pomembne za kazenski postopek.

Ker gre za zasežen kokain, ki je zelo dobre kakovosti, kriminalisti predvidevajo, da bi z redčenjem na kakovost ulične prodaje dosegli trikratni volumen in s tem tudi potrojili nelegalni zaslužek.

V zaključni policijski akciji, ki je potekala na območju PU Nova Gorica in območju Italije, je sodelovalo več kot 70 kriminalistov, policistov, policistov specialne enote policije, več policistov s psi za iskanje prepovedane droge in italijanski orožniki.

kokain01

Kriminalisti in policisti smo opravili 16 hišnih preiskav prostorov in osebnih avtomobilov in 5 osebnih preiskav. Italijanski orožniki so na območju Furlanije-Julijske krajine opravili hišne preiskave. Pri hišnih in osebnih preiskavah smo poleg prepovedane droge zasegli gotovino, več telefonov, računalnike in druge predmete, za katere se sumi, da so jih osumljenci uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Celotni predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.