Območje uprave PDF natisni E-pošta
PU Nova Gorica - Splošno

Območje Policijske uprave Nova Gorica meri po površini 2.326 km2 , kar je 11,5 % celotnega slovenskega ozemlja.

 

Območje zajema južni in zahodni del Julijskih Alp s predalpskim svetom Porezna, Breginjski kot, Cerkljansko in Idrijsko hribovje, del Škofjeloškega hribovja, Goriška Brda, Banjško planoto, Trnovski gozd, Črnovrško planoto z delom Hrušice in Nanosa ter severni del Krasa. Območje zajema tudi značilne doline rek Soče, Bače in Idrijce ter reke Vipave ali Vipavske doline.

Teritorialno je obravnavano območje razdeljeno v 376 naselij, ki so upravno organizirana v dvanajstih občinah, od katerih ima status mestne občine le Nova Gorica.

Delujemo na območju štirih upravnih enot, in sicer Ajdovščine, Idrije, Nove Gorice in Tolmina. Na tem območju živi 117.235 ljudi (Vir: Statistični urad Republike Slovenije, Popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj 2002).
   
 idrija-pp-m

 

ajdovscina-pp-m
   
V pogorju Julijcev so tudi najvišje gore (Triglav z 2.864 m, Mangart z 2.679 m, Jalovec z 2.645 m nadmorske višine) in tudi najvišje ležeče točke, kjer območje Policijske uprave Nova Gorica meji na območje Policijske uprave Kranj oziroma na območje sosednje države Italije, najnižja ležeča točka pa je pri Mirnu na 40 m nadmorske višine.

Na severu, na vrhovih Julijskih Alp in predalpskega sveta na Poreznu ter na severovzhodu, na območju Škofjeloškega hribovja, mejimo s Policijsko upravo Kranj, na vzhodu, na Polhograjskih dolomitih in delu Hrušice mejimo na Policijsko upravo Ljubljana, na jugovzhodu, na preostalem delu Hrušice in Nanosa, mejimo na Policijsko upravo Postojna, na jugu, na Krasu mejimo na Policijsko upravo Koper, na zahodu in delno na jugozahodu, pa na celotnem območju uprave mejimo na Republiko Italijo.

 

Republiko Italijo varujemo kar 165 km državne meje. Na tej meji je sedem mednarodnih mejnih prehodov od tega šest cestnih in eden železniški. Poleg mednarodnih mejnih prehodov je še 28 obmejnih in kmetijskih prehodov ter 58 neposrednih prehodov v skladu z Videmskimi sporazumi. Dva prehoda v visokogorju (Kanin in Mangart) sta določena po posebnem sporazumu med državama.

Posebne značilnosti Goriških brd oz. komunikacij je "sabotinska cesta" - zgrajena v letu 1985 - ki se iz vasi Hum spusti do vasi Podsabotin, kjer se dvigne na pobočje vzpetine Sabotin in preide na italijansko ozemlje in teče po njem kot zavarovan koridor v dolžini 1,6 km, nato se nad Šentmavrom ponovno spusti na slovensko stran, kjer preko mostu čez Sočo pripelje do Solkana in Nove Gorice.
   
 nova-gorica-mp-m

 

tolmin-pp-m Posebnost tega odseka ceste je kontrola cestnega prometa, ki se odvija na tej cesti. Na podlagi sporazuma med Republiko Italijo in SFRJ - R Slovenijo kot naslednico - je nezgode s težjimi posledicami in poškodbami dolžna obravnavati italijanska policija, vse ostale ukrepe pa izvaja slovenska policija.

Začasen režim prostega gibanja pa od 1. maja 2004 dalje velja tudi na novem trgu pred železniško postajo v Novi Gorici/Piazzale della Transalpina, po katerem poteka državna meja med mestoma Nova Gorica in Gorica oz. območju, in sega od zgradbe železniške postaje na slovenski strani čez državno mejo do ograje hotela Transalpina na italijanski strani ter do ulice Foscolo. Omenjen režim je določila Stalna mešana slovensko-italijanska komisija za izvajanje določb Videmskega sporazuma na svojem 7. zasedanju dne 14. 4. 2004 v Novi Gorici.

 

Dostop in prosto gibanje na območju novega trga v turistične namene in za ogled ploščadi z mozaikom imajo pešci oz. slovenski in italijanski državljani, državljani Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Švicarske konfederacije in drugi tujci, ki se z veljavnimi dokumenti zakonito zadržujejo na območju Republike Slovenije in Republike Italije.

Odhod iz tega območja v drugo državo ni dovoljen, kontrola policije pa se izvaja samo do mejne črte.
    

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.