Sistem eGost PDF natisni E-pošta
 

Novi zakon o prijavi prebivališča prinaša nekatere novosti

Julija letos je bil sprejet Zakon o prijavi prebivališča (Ur. list RS, št. 52/2016).
Čeprav se ZPPreb-1 začne uporabljati šele eno leto po uveljavitvi, tj. 13. avgusta 2017, smo objavili informacijo o nekaterih največjih spremembah, ki jih prinaša novi zakon.

Več >> 

 

Do 1. decembra 2017 pa ostaja v veljavi še dosedanji sistem elektronskega pošiljanja prijav gostov, ki je opisan v nadaljevanju. Za več informacij kliknite na to povezavo.

 

Elektronsko pošiljanje prijav gostov
 
 

Skladno s "Pravilnikom o izvrševanju zakona o prijavi prebivališča" (Ur. list RS, št. 105/01, 78/02, 57/07, 67/08) in "Prilogo 12 - Karakteristike prenosa podatkov o prijavah hotelskih gostov v elektronski obliki" navedenega pravilnika, je policija pripravila namensko programsko opremo "eGost", ki stanodajalcem, ki uporabljajo računalniško vodenje evidence gostov, omogoča preprosto pošiljanje prijavnic na Policijo preko interneta. Omenjeno rešitev želimo ponuditi vsem tistim stanodajalcem, ki so zainteresirani za tak način prenosa podatkov na Policijo.

Kadar želi stanodajalec preiti na računalniško vodenje evidence gostov in pošiljati prijave v eni od elektronskih oblik, mora za to pridobiti ustrezno odločbo krajevno pristojne Upravne Enote. Sprememba odločbe je potrebna v primerih, ko stanodajalec spremeni način pošiljanja podatkov na Policijo (npr. iz prinosa disket na sistem GESTOR ali "eGost" ali iz sistema "Gestor" na "eGost".


OPIS SISTEMA "eGost"

"eGost" je programski paket za zaščiten prenos prijavnic hotelskih gostov na Policijo preko interneta. Omogoča varen in zanesljiv prenos prijav po TCP/IP omrežju (internetu) med stanodajalcem in policijo na način, ki je skladen z ZEPEP (Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu, Ur.l. RS št. 57/2000, z dne 13.06.2000) in zagotavlja:

 • beleženje aktivnosti pošiljanja/sprejema
 • elektronski podpis dokumenta
 • tajnost prenosa (SSL kriptoščitena povezava prenosne poti)
 • preverjanje pristnosti pošiljatelja/prejemnika
 • preverjanje celovitosti dokumenta,
 • nezmožnost zanikanja prejema/pošiljanja dokumenta
 • povratnica pri pošiljanju (pošiljatelj je takoj obveščen o uspešnosti/neuspešnosti poslanega dokumenta), povratnica je elektronsko podpisana s strani Policije.

Za razvijalce hotelske programske opreme smo pripravili testno verzijo "eGost", ki jo bodo lahko uporabljali za testiranje in implementacijo v standardno instalacijo hotelske recepcijske programske opreme za potrebe stanodajalcev.

Več o pogojih in postopkih za pridobitev dovoljenja za vodenje elektronske knjige gostov in ustrezne programske opreme ter obrazec za vlogo je na voljo v nadaljevanju.

 

 

Povezave do dokumentov:

 1. Pogoji in postopki za vodenje elektronske knjige gostov in pošiljanje prijav gostov na policijo v elektronski obliki
 2. Vloga za izdajo soglasja za vodenje knjige gostov z računalniško programsko opremo
 3. Šifrant držav po standardu ISO-3166 (MS Excel - 31Kb)
 4. Šifrant držav po standardu ISO-3166 (TXT oblika - 16Kb)
 5. Vzorec pravilne podatkovne baze "PRIJAVN.DAT"

  PRAVNA PODLAGA

 6. Zakon o prijavi prebivališča - ZPPreb (Ur. list RS, št. 59/06 - uradno prečiščeno besedilo, Ur. list RS, št. 111/2007)
 7. Pravilnik o izvrševanju zakona o prijavi prebivališča  (Ur. list RS, št. 105/01, 78/02, 57/07, 67/08)
 8. "Priloga 10" - Prijava - odjava gosta;
 9. "Priloga 12" - Karakteristike prenosa podatkov o prijavah hotelskih gostov v elektronski obliki;
 10. Pogosta vprašanja - prijava gostov

Če potrebujete dodatne informacije ali vzpostaviti kontakt z nami, nam pišite na e-mail naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.