Sporočila za javnost

Med 5. in 11. februarjem bo po vsej Sloveniji potekala akcija za večjo varnost pešcev. Še vedno smo namreč v obdobju, ko je svetli del dneva krajši, zmanjšano vidljivost pa povzročata tudi občasna megla in slabo vreme. Vse to vpliva na varnost v prometu, še posebej najbolj ranljivih skupin udeležencev. Pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, bodite previdni!

Akcijo za večjo varnost pešcev koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Glavna cilja akcije sta povečanje uporabe odsevnih teles pri pešcih, saj so ti pogosto izpostavljeni nevarnostim zaradi slabše vidnosti, ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, v kateri so udeleženi pešci, in teže posledic nesreč.

posveti mi pozornost2Policisti bodo v tem času izvajali poostrene nadzore in obenem opozarjali na varno udeležbo v prometu:

  • Policisti bodo izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je največja problematika varnosti pešcev, predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih območjih. Pri tem bodo pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitev (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) in  tudi na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.).
  • Pešce bodo opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdelili tudi nekaj odsevnih teles za večjo varnost.

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Tam kjer ni peš poti, pločnika ali druge varne površine, hodite ob levem robu cestišča. Ob slabši vidljivosti in ponoči pa obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

Bodi preVIDEN - nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu

Vozniki, na območju prehodov za pešce zmanjšajte hitrost in bodite še posebej previdni, prav tako na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.

Vozniki, pazite na pešce!

V jesenski preventivni akciji za večjo varnost pešcev, med 2. in 15. oktobrom 2017, so policisti ugotovili 2.066 kršitev.

VidnostJEVarnost