Pred več kot tremi desetletji ukradeno bronasto bodalo z Iga bo vrnjeno Narodnemu muzeju Slovenije - vabilo medijem PDF natisni E-pošta
Sporočila za javnost
Torek, 10. julij 2018

Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za kulturo, Narodni muzej Slovenije in Policija ob vrnitvi enega izmed najdragocenejših primerkov bronastodobnega orožja - bronastega bodala z Iga - vljudno vabimo na skupno novinarsko konferenco, ki bo v sredo, 11. julija 2018, v Narodnem muzeju Slovenije.

 

 

Bronasto bodalo foto-Tomaz-Lauko

  (klikni na sliko za povečavo)

Potek vrnitve muzejskega eksponata in njegov pomen v slovenski kulturni dediščini bodo predstavili:

  • Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo,
  • mag. David Brozina, generalni direktor za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve,
  • mag. Uršula Belaj, višja kriminalistična inšpektorica specialistka iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi
  • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije in
  • dr. Peter Turk, kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije.

 

Posebej za to priložnost bo vrnjeni muzejski eksponat tudi na ogled (možno bo fotografiranje). Vsi sogovorniki bodo na voljo za pojasnila, vprašanja in izjave.

 

 

Septembra leta 1985 je bilo v razstavnih zbirkah Narodnega muzeja Slovenije vlomljeno v dve vitrini, iz katerih je izginilo 45 primerkov bronastodobnega orodja, nakita in orožja, med katerimi je bilo tudi bronasto bodalo z Iga. Policijska preiskava je potekala v smeri odkritja ukradenih predmetov, zaradi česar je bil podan razpis iskanja predmetov. Pozivi v časopisih in ponudba nagrade za kakršne koli informacije pa žal niso pripeljale na nobeno sled.

 

Na podlagi policijskega razpisa iskanja so bili ukradeni predmeti naknadno vnešeni v Interpolovo bazo ukradenih umetnin in na podlagi te objave je bilo leta 2015 bodalo prepoznano na dražbi. Vrnitev pomembnega muzejskega eksponata je v sodelovanju z Interpolom in Registrom ukradenih umetnin (The Art Loss Register) sprva vodila slovenska policija, ker pa je zastaralni rok za pregon kaznivega dejanja Sloveniji zastaral, je vrnitev prevzelo Ministrstvo za zunanje zadeve s pomočjo Veleposlaništva RS v Londonu.

 

5. julija 2018 se je bodalo vrnilo v Slovenijo, 6. julija pa ga je prevzel Narodni muzej Slovenije. Vrnitev bodala je rezultat odličnega skupnega dela vseh sodelujočih ustanov (Narodnega muzeja Slovenije, Ministrstva za kulturo, Ministrstva za zunanje zadeve in Veleposlaništva RS v Londonu ter Policije RS).

 

 

Novinarska konferenca bo v sredo, 11. julija 2018, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije (Muzejska 1) v Ljubljani.


Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!

 

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.