Sporočila za javnost

Petindvajset nevarnih storilcev kaznivih dejanj na begu tekmuje v neponovljivi zločinski ligi. #MostWantedCup

Če se morda ne morete sprijazniti s tem, da boste po tekmah za 1. in 3. mesto na svetovnem nogometnem prvenstvu pogrešali nogomet, so vaše skrbi odveč, saj so evropski varnostni organi pripravili posebno tekmovanje.

Europol most wanted campaign
 
Poiščite kode, izpolnite album in iskanim osebam preprečite pobeg
 

Evropski pokal najbolj iskanih storilcev

Petindvajset nevarnih storilcev kaznivih dejanj, ki so na begu pred policijo, se je uvrstilo v Evropski pokal najbolj iskanih storilcev z namenom, da dosežejo slavo najuspešnejših nogometašev. Pogosteje, ko vidite njihove obraze, več možnosti je, da jim odvzamemo prostost. Igra se je začela včeraj, 12. julija 2018, ob 8. uri zjutraj po srednjeevropskem času na www.eumostwanted.eu/crimeleague.

Cilj igre

Cilj najnovejše kampanje Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST) in Europola je doseči zmagovalni zadetek: evropskim državljanom čim bolj približati obraze nekaterih v Evropi najbolj iskanih storilcev kaznivih dejanj. Če si v spomin vtisnete njihov videz, jih lahko prepoznate, vaš namig pa je lahko zadnji košček v sestavljanki, ki policiji lahko pomaga, da jih ujame. Sodelovanje v tej ligi pravzaprav ni velika čast, saj si je sleherni igralec zaslužil svoje mesto v tej ekipi zakrknjenih kriminalcev. Policija več kot polovico navedenih storilcev išče zaradi umora, ostale pa zaradi hudih kaznivih dejanj preprodaje drog, oboroženih napadov, goljufije ali kombinacije naštetih kaznivih dejanj.       

Pravila igre

Na tej posebni zelenici igra 25 tekmovalcev, ki jih iščejo varnostni organi 23 evropskih držav. Na začetku bo igrišče prazno. Od 8. ure včeraj zjutraj pa so varnostni organi držav in Europol na svojih portalih družbenih omrežij začeli objavljali različne kode. Te boste potrebovali, da boste odklenili sličice storilcev/igralcev na igralni zelenici. Deveta koda, ki bo zadnja, bo na voljo v jutranjih urah v soboto, 14. julija 2018. Z njo boste lahko sestavili končno postavo, preden boste kakor sodnik zapiskali konec tekme hudodelske ekipe.

Rezultat dosedanjih kampanj - prijetih 17 nevarnih kriminalcev

Storilci kaznivih dejanj so objavljeni na spletni strani najbolj iskanih storilcev v Evropi, kjer jih je trenutno 50.  Iz izkušenj vemo, da je treba obiskovalce na spletno stran privabiti na čim bolj izviren način. Z večjim številom obiskovalcev se krepi možnost, da storilce spravimo za zapahe.

Prejšnje kampanje, ki so bile zelo obsežne, so prinesle šest odvzemov prostosti: trije so bili posledica božične kampanje decembra 2016, trije pa so bili opravljeni po kampanji poletnih razglednic avgusta 2017. Skupaj je bilo prijetih kar 17 nevarnih storilcev kaznivih dejanj, ki so bili objavljeni na portalu Najbolj iskane pobegle osebe v Evropi, in vsi so bili prijeti po zaslugi namigov javnosti.

Sodelujte v igri

Če se želite vključiti v igro, obiščite www.eumostwanted.eu/crimeleague in poiščite kode, s pomočjo katerih boste na družbenih omrežjih policije in/ali Europola odklenili storilce.

SLV 01

Katera pa je iskana oseba iz Slovenije? Sodelujte v igri, za kodo obiščite FB slovenske policije in Twitter @policija_si

 

Kampanja bo potekala tudi na Europolovih družabnih omrežjih: