Sporočila za javnost

Ekologi brez meja letos ponovno organizirajo vseslovensko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo. Pridružite se ji lahko tudi sami, in sicer jutri, 15. septembra 2018, ko bo čiščenje okolja potekalo v večini držav sveta, v okviru svetovne akcije za čisti in boljši svet - World Cleanup day 2018. Akcijo pa podpiramo tudi v Policiji, saj se zavedamo problematike onesnaževanja okolja.

Tako smo se tudi letos kot partnerji projekta aktivno vključili v akcijo in priskočili na pomoč predvsem pri popisu odlagališč. Tako so policisti v okviru svojega rednega dela pomagali pri evidentiranju črnih odlagališč. Odzivali so se na prijave, kar tudi sicer počnejo v okviru svojih nalog in sporočali GPS koordinate v centralni register črnih odlagališč. Že čez leto, v času prehodnih aktivnosti, so več pozornosti namenjali kršitvam predpisov (iz svoje pristojnosti), ki se nanašajo na varovanje okolja, in ob zaznavi kršitev ustrezno ukrepali (npr. vožnja v naravnem okolju, izpusti snovi v vodotoke in naravo, odmetavanje kakršnih koli stvari iz vozila, kot so cigarete, papir, plastenke, itd.). Predstavniki policije smo sodelovali tudi na strokovnem posvetu o problematiki divjih odlagališč 3. julija 2018. Divja odlagališča - v Sloveniji naj bi jih bilo še vedno okoli 10.000 - so namreč ena izmed oblik okoljskega kriminala, ki obsega tako kazniva dejanja kot prekrške.

V soboto, na dan akcije, bomo v okviru službenih nalog namenili pozornost predvsem zagotavljanju varnosti na zbirališčih oz. prevzemnih mestih odpadkov (npr. preprečevanje odklonskih ravnanj s področja javne varnosti). Del naših aktivnosti bo usmerjen tudi v zagotavljanje prometne varnosti oz. večje pretočosti prometa v bližini čiščenja odlagališč. Po vzoru predhodnih sodelovanj v letih 2010 in 2012 pa se bodo čiščenja odlagališč zagotovo udeležili tudi mnogi posamezniki iz policije v svojem prostem času.

Spoštovani občani, vljudno vabljeni, da se tudi sami pridružite skupnim prizadevanjem za čistejše okolje!