Pred nočjo čarovnic opozarjamo, da maske ne sodijo za volan! PDF natisni E-pošta
Sporočila za javnost
Ponedeljek, 29. oktober 2018

V noči na četrtek, 1. novembra, bo tudi v Sloveniji več prireditev v sklopu praznovanja t. i. noči čarovnic. V povezavi s tem objavljamo naslednja opozorila.

 

buceMed vožnjo so maske prepovedane

Voznike motornih vozil policisti opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno! Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov.

Pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko razni pripomočki (deli mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila.

 

Zamaskirani ne morete čez mejno kontrolo

Upoštevajte, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smete nositi mask.

 

Ne vozite pod vplivom alkohola

Vse tiste, ki se boste kot vozniki odpravili na različna praznovanja in zabave, opozarjamo, da ne uživate alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Alkohol ubija!

 

Upoštevajte omejitve hitrosti ter se pripnite

Prilagodite hitrost svoje vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam. Pripnite se z varnostnim pasom!

 

Povezane vsebine:

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.