Kobilarna Lipica Policiji predala plemenitega belega lipicanca PDF natisni E-pošta
Sporočila za javnost
Sreda, 28. november 2018

Kobilarna Lipica je danes, 28. novembra 2018, policiji predala plemenitega lipicanskega konja. Beli lipicanec je že peti konj iz Kobilarne Lipica, ki se je v zadnjih letih pridružil konjeniškim enotam Policije.

 

Predajalipicanca1

 

Štirje konji lipicanci opravljajo naloge na Postaji konjeniške policije Ljubljana, dva pa na Policijski postaji vodnikov službenih psov in konjenikov v Mariboru.

 

Kobilarna Lipica je danes predala Upravi uniformirane policije pri Generalni policijski upravi plemenitega lipicanska konja 735 Siglavy Allegra XLVI. Beli lipicanec je star pet let in je osnovno ujahan. Odlikujejo ga zanesljivost, dober temperament in miren značaj, ki so vsekakor potrebni za zahtevno delo v vrstah Policije.


735 Siglavy Allegra XLVI se je pridružil enoti Postaji konjeniške policije Ljubljana, kjer že službuje 12 konj, od tega tudi štirje lipicanci iz Lipice. Predan lipicanec je predhodno opravil prvi preizkus, sedaj pa bo na do 28-dnevnem preizkušanju na ljubljanski postaji. Po uspešno opravljenem preizkušanju ga v prihodnjih mesecih čaka še usposabljanje, nato pa bo vključen v vse operativne, promocijske in protokolarne naloge policije.

 

Predajalipicanca4


Lipicanski konji se v policijskih vrstah vselej zelo dobro izkažejo, saj je njihova odlika vsestranska uporabnost. Najbolj so poznani kot konji, ki z elegantnimi koraki in lepoto navdušujejo v predstavah, obenem pa v tekmovalni vožnji vpreg dosegajo najvišje rezultate v svetovnem merilu. V vrstah policije najpogostje pomagajo pri vzdrževanju javnega reda in miru, zelo učinkoviti pa so tudi pri iskanju oseb, pregledovanju težko dostopnih in težko prehodnih terenov ter pri nadzoru mestnih parkov. Vedno so izjemno lepo sprejeti pri promocijskih aktivnostih policije. Policija lipicance uporablja tudi v protokolarne namene, ob obiskih tujih predstavnikov, kjer pustijo še posebej dober vtis o Sloveniji. 

 

Kobilarna Lipica želi tudi v prihodnje nadaljevati dobro sodelovanje s Policijo, zato lahko pričakujemo, da se bodo Policiji tudi v prihodnjih letih pridružili beli lipicanci iz Lipice.

 

Lipicanec je bil Policiji predan na podlagi sporazuma o medsebojnem sodelovanju med Kobilarno Lipica in Policijo.

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.