Sporočila za javnost

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Koper Dean Jurič je danes, 25. januarja 2018, v prostorih Policijske postaje Koper podal izjavo v zvezi z današnjo kriminalistično preiskavo na mejnem prehodu Dragonja.

IMG 0099

Danes zjutraj je iz smeri Hrvaške na mednarodni mejni prehod Dragonja pripeljal avtobus hrvaških registrskih označb, namenjen v Slovenijo. Omenjeni  avtobus sicer vozi na redni potniški liniji na relaciji Pula - Trst - Ljubljana. Na avtobusu sta bila ob kontroli prisotna dva šoferja in 8 potnikov.

Policisti Postaje mejne policije Dragonja so pri izvajanju pregleda potnikov, prtljage in vozila izvedli postopek tudi z 22-letnim državljanom Hrvaške, s prebivališčem na območju Poreča. Pri postopku z njim je bilo ugotovljeno, da je na poti v Ljubljano. Pri pregledu avtobusa je policist pod njegovim sedežem zaznal neznani predmet, ki je bil očitno skrit. Policist je neznani predmet izvlekel izpod sedeža, pri tem pa ugotovil, da gre za usnjeni črni hlačni pas, na katerega je bilo navezanih 10 valjastih predmetov, oblepljenih z rjavim in črnim lepilnim trakom ter povezanih z žico.

8001344

Policist je zaradi suma, da bi lahko šlo za eksplozivno napravo in zaradi zagotavljanja varnosti življenja potnikov in zaposlenih na mejnem prehodu, najdeni predmet ustrezno zavaroval. Mednarodni mejni prehod Dragonja je bil nemudoma zaprt za ves promet, prav tako so bili iz objekta evakuirani vsi zaposleni.

20180125 110620

Osumljenemu 22-letnemu Hrvatu je bila zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu KZ odvzeta prostost.

Postopek z najdenim predmetom so prevzeli pripadniki Oddelka za protibombno zaščito iz Specialne enote Policije, ki so na kraju najdbe predmeta opravili strokovni pregled - rentgensko slikanje ter podrobni pregled najdenega predmeta, saj se je utemeljeno sumilo, da gre za improvizirano eksplozivno napravo. Z opravljenim ogledom so ugotovili, da ne gre za nevarno sredstvo, temveč da so na najdenem pasu ovite prazne pločevinke, ki so dajale videz improvizirane eksplozivne naprave. Pri pregledu prtljage osumljenega so mu policisti zasegli še daljši kovinski nož ter druge predmete, ki bi lahko v nadaljevanju služili za ugotavljanje motiva.

IMG 0010

Ogled avtobusa ter najdenega predmeta so prevzeli koprski kriminalisti, ki so od potnikov in voznikov zbrali prva obvestila, zavarovali druge materialne dokaze za dokazovanje posesti najdenega predmeta ter vzpostavili takojšnje prekomejno sodelovanje s hrvaško policijo. Pripadniki Policijske uprave Istarske iz Pule so po prejetem zaprosilu takoj pričeli z izvajanjem preiskovalnih aktivnosti tudi na svojem območju.

IMG 0112

Trenutno koprski kriminalisti obravnavajo osumljenega 22-letnega hrvaškega državljana zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 2. odstavku 309. člena KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora do petih let.

Po opravljenih vseh preiskovalnih dejanjih, se bo v dogovoru s pristojnim okrožnim državnim tožilstvom iz Kopra, odločalo o privedbi osumljenca s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku koprskega okrožnega sodišča. Osumljeni se trenutno nahaja v t.i. policijskem pridržanju, ki lahko traja največ 48 ur.

Mednarodni mejni prehod Dragonja je bil zaprt za promet od 8.40 do 11. 45.