Sporočila za javnost

S posvetom, ki je 16. maja 2018 potekal v Gornji Radgoni, so se pričele nove aktivnosti v okviru projekta Heroji furajo v pižamah za izboljšanje prometne varnosti in zmanjšanje pitja alkoholnih pijač med mladimi.

Projekt je bil lani odlično sprejet, tako med mladimi in strokovnjaki kot tudi predstavniki lokalnih skupnosti. Letos se bodo "herojske" aktivnosti odvijale v kar štirih regijah, v Pomurski, Koroški, Gorenjski in Notranjsko-primorski.

Fotografija1h

Na posvetu je sodeloval dr. Srečko Šteiner iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Murska Sobota, ki je izpostavil, da kljub izboljšanju prometne varnosti mladih v 2017, ko so mladi med 15 in 29 letom povzročili za 6 % manj prometnih nesreč v primerjavi z letom 2016, prometne nesreče mlade populacije ostajajo problem. Pretresljiv je namreč podatek, da več kot polovico (61 %) prometnih nesreč z udeležbo mladih povzročijo mladi. Skoraj vsako (96 %) prometno nesrečo, v kateri so udeleženi mladi in je bila povzročena pod vplivom alkohola, so povzročili mladi. V lanskem letu je tako v prometnih nesrečah življenje izgubilo 31 mladih udeležencev, 189 je bilo hudo telesno poškodovanih. V Pomurski regiji je kar v vsaki sedmi prometni nesreči prisoten alkohol.

Stanislav Rojko, župan Občine Gornja Radgona, je toplo pozdravil iniciativo Heroji furajo v pižamah v Pomurski regiji in staršem položil na srce, naj s svojim obnašanjem v prometu bodo vzor otrokom. "Zavedati se moramo, da se vrednote, kot sta varnost in odgovornost, začnejo privzgajati doma skozi vzgojo in z zgledom staršev, tako glede pitja alkohola in uživanja drugih prepovedanih psihoaktivnih snovi kot tudi glede varne in trezne udeležbe v prometu."

Dr. Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je izpostavila, da "se večina mladih z alkoholom sreča že do svojega 15. leta. Mladostništvo je ranljivo razvojno obdobje in varno pitje alkohola med mladimi ne obstaja, saj se možgani, ki sodelujejo pri razvoju odvisnosti, še vedno razvijajo." Zaključila je z mislijo, da se otroci ne rodijo v prazen prostor, temveč v neko okolje z že uveljavljenimi normami in vrednotami. Tu je posebej poudarila vlogo staršev v privzgoji zdravega odnosa do alkohola. Odgovornost je na nas vseh, da se zavedamo, da ni sprejemljivo točenje alkohola mladoletnim osebam in/ali točenje alkohola (mladoletnim) vinjenim osebam.

Fotografija2h Fotografija3h

Posvet v Gornji Radgoni je bil le del aktivnosti celovitega pristopa k reševanju problematike pitja in voženj pod vplivom alkohola med mladimi na lokalno-regionalni ravni. Naslednje ključne aktivnosti bodo delavnice za starše, s katerimi jih bomo skušali motivirali za pristop k reševanju omenjene problematike.

Svoji zgodbi o tem, kako sta zaradi prometne nesreče pristali na vozičku, sta z udeleženci posveta delili Barbara Slaček in Anita Trebše.

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so na posvetu povedali, da skupaj s strokovnjaki in predstavniki lokalne skupnosti tudi oni  že iščejo rešitve za izboljšanje prometne varnosti v svojem okolju.

Fotografija4h