Sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo
Preventiva - Kriminaliteta

Ali veste, katerih je sedem najpogostejših vrst finančnih spletnih prevar 21. stoletja? Skupaj z Europolom predstavljamo, kako jih pravočasno prepoznati in se jim tudi izogniti.

Več ...
 
Nasilje nad vrstniki
Preventiva - Kriminaliteta

znak gnzsKo govorimo o nasilju nad vrstniki, gre za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom. Oblike medvrstniškega nasilja so različne, prav tako načini njegovega izvajanja. Gre za resen problem, ki je lahko in mora biti ustavljen.

Več ...
 
Kako se ubraniti pred zlonamernimi programi?
Preventiva - Kriminaliteta

Trojanski konj, računalniški črv, datotečni in izsiljevalski virusi, rootkit, najrazličnejše vohunske kode in drugi zlonamerni programi so med največjimi grožnjami, ki v današnjem kibernetskem svetu prežijo na spletne uporabnike. Ogrožajo tudi vaše elektronske naprave, pa naj gre za stacionarne in prenosne računalnike ali različne mobilne naprave - pametne telefone, tablice ipd.

Več ...
 
Podjetniki, zavarujte se pred novimi načini spletnih prevar
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski kriminalisti imajo v zadnjem času v različnih delih Slovenije opravka z novimi načini spletnih prevar, katerih tarča so predvsem podjetja. Podjetnikom zato svetujemo, naj začnejo preverjati pristnost elektronske pošte. 

Več ...
 
Šššc mimo ovir!
Preventiva - Kriminaliteta

Kako se izogniti pastem trgovine z ljudmi? Za otroke od 12. leta naprej je društvo Ključ pripravilo računalniško igrico.

Več ...
 
Pozor, izsiljevalski virusi!
Preventiva - Kriminaliteta

Na območju vse Slovenije zaznavamo povečano število napadov na informacijske sisteme posameznikov in podjetij s škodljivimi programskimi kodami. Gre za t. i. izsiljevalske viruse (Ransomware), kot so: CryptoWall, CryptoLocker, TeslaCrypt, Locky in zadnje čase še Zepto virus. Zanje protivirusnega programa (še) ni, zato bodite pri odpiranju svoje elektronske pošte še posebej previdni. Predvsem pa poskrbite za backup!

Več ...
 
Ne samo računalniki, ranljivi so tudi pametni telefoni in tablice
Preventiva - Kriminaliteta

Objavljamo nasvete, kako lahko svoje mobilne naprave zaščitimo pred zlonamernimi programi. Pametni telefoni in tablice so postali namreč že skoraj nepogrešljiv del našega vsakdanjika. Tehnologijo, ki je bila nekoč omejena le na računalnike na pisalnih mizah, lahko sedaj nosimo v dlani ene roke. A s tem, ko eksponentno narašča priljubljenost teh naprav, rastejo tudi apetiti spletnih kriminalcev, usmerjeni vanje.

Več ...
 
Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji
Preventiva - Kriminaliteta

Na policiji ugotavljamo, da nasilje v družini zavzema precejšen del našega delovanja. Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so umori v družini. Zato želimo predstaviti svoje delo na tem področju, namenjeno žrtvam nasilja v družini in ljudem, ki jim želijo pomagati.

Več ...
 
Ko postanem žrtev kaznivega dejanja
Preventiva - Kriminaliteta

Žrtev kaznivega dejanja lahko postane vsakdo: moški, ženska, mladostnica oz. mladostnik in otrok, ne glede na spol, starost, izobrazbo, narodnost ali drugo osebno okoliščino.

Več ...
 
Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski policisti smo prejeli že več prijav izsiljevanja preko spleta in družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci so bile najpogosteje mladoletne osebe (tako fantje kot dekleta), nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih. Storilci so izkoristili njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.

Več ...
 
Ugrabitev, izsiljevanje, zajetje talcev - nasveti
Preventiva - Kriminaliteta

Kljub temu, da se v vsakdanjem življenju v Sloveniji s tako ekstremnimi primeri, kot so ugrabitve, izsiljevanja in zajetja talcev, večinoma ne srečujemo, so lahko nekateri preventivni nasveti koristni tudi za slovenske državljane, če bi se znašli v tovrstnih situacijah doma ali v tujini.

Več ...
 
Policija za otroke z lutkovno igrico Ena ena tri
Preventiva - Kriminaliteta

Lutkovna igrica Ena ena tri otroke na primeren način seznani z nevarnostmi, v katerih se lahko znajdejo, in jim predstavi interventno številko policije 113. Otroci si telefonsko številko s pomočjo lutk hitro zapomnijo. Naučijo se tudi, da se lahko vedno zanesejo na pomoč policistov. Predstava je sicer del širšega preventivnega projekta Policija za otroke, v okviru katerega dobijo otroci tudi priložnost za srečanje s policisti.

Več ...
 
Lažna spletna obvestila o plačilu globe - opozorilo
Preventiva - Kriminaliteta

Slovenski policisti smo ponovno zaznali širjenje škodljive kode, ki uporabniku pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in obveznem plačilu globe oz. kazni za ponovno odblokiranje računalnika. Pri tem so v obvestilu uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da obvestilo pošilja slovenska policija. Opozarjamo, da gre za računalniški virus, ter svetujemo, da takim obvestilom ne nasedate in ne plačujete nikakršnih zneskov!

Več ...
 
Tatvine na avtocestnih počivališčih - poskrbite za varnost svojega imetja!
Preventiva - Kriminaliteta

V zadnjih letih se tudi na slovenskih avtocestnih počivališčih povečuje število tatvin, drznih tatvin in ropov (tatvin goriva, gum, tovora, predmetov iz vozil itd.). Tatvine so najpogostejše na relaciji med Italijo in Madžarsko ter Avstrijo in Hrvaško. V policiji zato opozarjamo na posebno previdnost, še posebej ob praznikih, ko se veliko ljudi odpravi na dopust.

Več ...
 
Kako ravnati ob terorističnem napadu ali množičnem streljanju
Preventiva - Kriminaliteta

Teroristični napadi in množična streljanja kot tudi drugačne oblike ekstremnega nasilja, ki so zaznamovali nekatere države, kažejo potrebo po preventivnem informiranju o tem, kaj lahko sami storimo, da bi v takšni situaciji zmanjšali možnost, da bi postali žrtve tovrstnih kaznivih dejanj.

Več ...
 
Vlomilci in tatovi niso na dopustu - preventivni nasveti policije
Preventiva - Kriminaliteta

Poleti se nas veliko odpravi na krajše ali daljše počitnice. Da bi poletni oddih preživeli čimbolj prijetno in varno, vam policisti svetujemo, da še pred odhodom od doma poskrbite za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov.

Več ...
 
Zlorabe elektronskega bančništva - opozorilo uporabnikom
Preventiva - Kriminaliteta

Policisti v zadnjem času prejemamo veliko prijav kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami elektronskega bančništva. Objavljamo opozorila in nasvete, namenjene vsem uporabnikom elektronskih bančnih storitev.

Več ...
 
Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu
Preventiva - Kriminaliteta

Računalniki in internet so v današnjem času del vsakdanjika. Internet otrokom ponuja številne zabavne, uporabne in koristne vsebine, po drugi strani pa jih izpostavlja novim nevarnostim. Uporabljajo ga namreč tudi ljudje, ki imajo slabe namene oz. ki lahko preko interneta otroka tudi zlorabijo.

Več ...
 
Spolno nasilje
Preventiva - Kriminaliteta

Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost so dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja in pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Posledice nasilja so lahko za žrtve zelo hude. Okrevanje je dolgotrajno, zaradi posledic spolnega nasilja pa je lahko življenje žrtve za vedno zaznamovano in spremenjeno.

Več ...
 
Previdno pri nakupu rabljenih vozil preko interneta
Preventiva - Kriminaliteta

V policiji smo že obravnavali več poskusov goljufije pri prodaji rabljenih osebnih vozil preko spletnih strani z oglasi. Vsem, ki kupujete vozilo preko interneta, zato svetujemo, da ste pri tem izjemno pozorni in previdni!

Več ...
 
Tehnično varovanje stanovanjskih objektov
Preventiva - Kriminaliteta

 

ODNESLI VSE, KAR JE IMEL!

Tatovi in vlomilci imajo radi lahko delo. Poskrbite za tehnične ovire, sodelujte s sosedi. Doma ne hranite večjih vsot denarja

 

Poskrbite za varnost svojega doma

varenDom-m

 • ojačana ali posebna protivlomna in protipožarna vhodna vrata, opremljena s kakovostnimi ključavnicami, kukalom, zaščitnim okovjem in ščitom proti lomljenju ključavnic,
 • če je stanovanje v pritličju, okna zaščitite z varovalnimi folijami in mehansko zaščito na okenskih krilih,  
 • na hiši namestite senzorsko luč
 • vgradite kakovostno alarmno napravo, vezano na lokalno signalizacijo(luč, sireno, mobitel, pozivnik ipd.) in, če je le mogoče, tudi na varnostno podjetje, ki bo posredovalo v primeru javljanja vloma ali poskusa vloma, 
 • vrednejše predmete hranite v doma vgrajenem sefu ali v bančnih ustanovah. 

O vgrajeni alarmni napravi obvestite sosede in objekt označite z nalepkami, ki opozarjajo nanjo!

 

 
Tehnično varovanje avtomobila
Preventiva - Kriminaliteta

 

VOZILO VAM LAHKO UKRADEJO V MANJ KOT PETIH MINUTAH!


Kako varen je moj avtomobil?

 • V vozilu imam vgrajeno kvalitetno varnostno napravo.
 • Dokumenti, denar in drugi predmeti, ki bi lahko privabili tatove, so spravljeni na varnem mestu.
 • S sosedi sem dogovorjen o medsebojnem opazovanju in varovanju vozil.
 • Vozilo parkiram na osvetljenih ulicah in parkiriščih.
 • Ko zapustim vozilo, zaprem vsa okna in zaklenem vsa vrata.


Novejša vozila, predvsem boljših in dražjih znamk, imajo že serijsko vgrajene varovalne naprave. Varovalne naprave pa lahko vgradimo tudi dodatno, in sicer tako mehanske kot tudi elektronske. Te so različne tako po kvaliteti kot tudi po načinu delovanja. Varovalne naprave storilcu otežijo oziroma preprečijo vloma ali tatvino vozila.


Zaščita in vrste varoval

Ločimo serijsko vgrajene in dodatno vgrajene varnostne naprave. Dodatno vgrajene varnostne naprave so mehanske in elektronske.


Mehanske varnostne naprave

 • Kljuke za zaklepanje volana in enega izmed pedal
 • Volanski drog
 • Ključavnica za menjalnik
 • Ventil s ključavnico za blokiranje zavor
 • Skrito stikalo za prekinjanje vžiga motorja ali prekinjanje delovanja črpalke za gorivo

Elektronske varnostne naprave

 • Alarmna naprava s sireno in zvočnim opozarjanjem ter blokado motorja
 • Blokada motorja
 • Blokada drugih elektronskih sklopov, ki preprečujejo zagon vozila
 • Sistemi za nadzor gibanja vozila


Na kaj moramo paziti pri izbiri

 • Drogovi, kljuke za volan in drugi mehanski pripomočki naj bodo izdelani iz visoko legiranega jekla, kvalitetne naj bodo tudi ključavnice za zaklepanje teh varoval.
 • Elektronske varnostne naprave naj bodo sestavljeno iz kvalitetnih sestavnih delov, da ne prihaja do motenj in napak v delovanju.
 • Pred vgradnjo se obvezno posvetujmo s strokovnjaki.
 • Varnostne naprave naj vgradijo za to pooblaščeni servisi.
 • Izberemo tako varnostno napravo, poleg katere dobimo potrdilo o kakovosti. Na podlagi tega nam zavarovalnice priznajo popust pri kasko zavarovanju.


Druge možnosti:

 • vgravirajte identifikacijsko številko na vse steklene površine v vozilu. Tatovi ne marajo označenih vozil;
 • označevanje vozila (npr. DataDot);
 • popolnega varovanja ni, zato vam svetujemo, da pomislite na kasko.


Tatvine predmetov z vozil

Pogosto storilci kar na parkirišču z vozila odstranijo dele, ki jih potrebujejo. Naše vozilo lahko ostane brez platišč s pnevmatikami, ogledal, žarometov  V nekaterih primerih so odstranili celo pokrov motorja, masko, odbijač, hladilnik, vrata vozila, sedeže, armaturo ...


Zato so dobrodošli:

 • zaščitni vijaki za platišča,
 • senzor udarcev,
 • ultrazvočni nadzor notranjosti vozila in
 • vsi zgoraj našteti zaščitni ukrepi.

 

 
Varni na internetu Array natisni Array
Preventiva - Kriminaliteta

Katere nevarnosti nam grozijo, kadar je naš računalnik povezan v internet?

Več ...
 
Policist Leon svetuje
Preventiva - Kriminaliteta

Pozdravljeni otroci

Sem policist Leon, tvoj prijatelj, in popeljal te bom skozi zvezek poučnih zgodbic ter nasvetov za tvojo večjo varnost.

Več ...
 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 2

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.