Delovna področja Mejne zadeve in tujci
Mejne zadeve in tujci PDF natisni E-pošta
Delovna področja - Mejne zadeve in tujci

 

mostphotos ukom

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami

 

 

Slovenska mejna policija je enakovreden, spoštovan in ugleden član družine evropskih mejnih policij, in to po zaslugi strokovnega in predanega dela vseh njenih pripadnikov, od Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije, inšpektorjev in starešin na upravah in policijskih postajah, vodij izmen, policistov kontrolorjev in nadzornikov, pa do kolegov v t. i. spremljajočih dejavnostih, kot so usposabljanje, vračanje tujcev, zagotavljanje delovanja informacijskega sistema itd.

 

A uspešnost in profesionalnost mejnih policistov se ne merita le v številkah odkritih ilegalnih priseljencev ali odkritih kaznivih dejanj na meji, temveč morata biti prepoznavna tudi v njihovem odnosu do potnikov na mejnih prehodih oz. prebivalcev v obmejnem območju. V slovenski policiji si zato nenehno prizadevamo, da bi ta odnos še izboljšali.

Slika24

 

mejni_prehod_a

IMG_9981-1_a

 

IMG_0014_a

Delo mejne policije je od vseh policijskih aktivnosti najbolj "evropeizirano", mejne policije pa so tudi svojevrstni glasniki ideje evropskega združevanja.

 

Že osnovna filozofija, da mejne policije skoraj 30 držav mejno kontrolo opravljajo v imenu vseh držav članic, da neposredno izvajajo evropsko zakonodajo, da opravljajo mejno kontrolo po enakih standardih in predpisih, da uporabljajo skupen schengenski informacijski sistem, da se nabava potrebne opreme financira iz "bruseljske" blagajne, pa tudi, da njihovo delo občasno ocenjujejo tudi strokovnjaki iz drugih članic in institucij EU, daje mejnim policijam posebno, "evropsko" noto.

virtic3-4

 

policistka_a

Vloga mejnih policij v Evropski uniji ni le nadzor nad prehajanjem zunanje meje ter preprečevanje nedovoljenih migracij in drugih oblik kriminalnih dejanj, ampak postaja vse bolj prepoznana kot ključna pri zagotavljanju miru in varnosti na velikem območju svobodnega pretoka ljudi, blaga, storitev in kapitala.

 

Brez profesionalnega dela več tisoč (mejnih) policistov širom Evrope gotovo ne bi bilo možno to, kar je postalo že samoumevno: da lahko svobodno brez mejne kontrole potujemo v druge članice unije, da gospodarstvo svoje izdelke brez težav dostavlja kupcem na drug konec Evrope.

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.