SELEC PDF natisni E-pošta
Mednarodno sodelovanje

Regionalno mednarodno organizacijo za boj proti čezmejnemu kriminalu v Jugovzhodni Evropi (v angl. South East Law Enforcement Centre  SELEC), ki ima sedež v Bukarešti (Romunija), sestavlja 13 držav članic, in sicer: Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Črna gora, Hrvaška, Grčija, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Srbija, Slovenija, Romunija in Turčija.

 

Organizacija SELEC je bila ustanovljena na podlagi Konvencije o Centru jugovzhodne Evrope za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj (Ur. l. RS 63/2010 - MP 12/2010) kot naslednica regionalne pobude za sodelovanje v jugovzhodni Evropi (v angl. Southeast European Cooperative Initaitive – SECI). Za izvajanje sporazuma skrbi Ministrstvo za notranje zadeve RS v sodelovanju z Ministrstvom za finance RS. V MNZ je tudi nacionalni koordinator za sodelovanje z organizacijo SELEC. Do 31. avgusta 2012 je Slovenijo v Bukarešti štiri leta zastopal predstavnik Carinske uprave RS, kot skupni uradnik za zvezo (policije in carine).

 

Namen organizacije SELEC je izboljšanje učinkovitosti preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja in preganjanja čezmejnega kriminala. Države, ki sodelujejo v njej, pripravljajo in si izmenjujejo informacije v zvezi s kriminalom, pri čemer sodelujejo s svojimi organi odkrivanja in pregona ter z generalnim sekretariatom Interpola in Svetovno carinsko organizacijo.

 

 

selec_logo

 

Spletna stran organizacije SELEC: www.secicenter.org

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.