SIRENE PDF natisni E-pošta
Mednarodno sodelovanje - SIRENE

Že ob včlanitvi v Evropsko unijo je Slovenija prevzela obveznost vzpostavitve novega režima na zunanji meji EU. V skladu z evropskim pravnim redom je to pomenilo vzpostavitev novega režima na mejah med državami članicami EU in državami nečlanicami oziroma t. i. tretjimi državami.

 

Schengenski informacijski sistem (SIS - Schengen Information System) druge generacije je elektronska zbirka podatkov o razpisih za osebe in predmete. V skladu z Uredbo Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije ter Sklepom Sveta je namen te baze podatkov vzdrževanje javnega reda in javne varnosti, vključno z nacionalno varnostjo, na ozemljih držav članic (uporabnic sistema pogodbenice) in uporaba določb pravne zakonodaje v zvezi s pretokom oseb na teh ozemljih z informacijami, ki se sporočajo preko tega sistema.

 

Vsaka država schengenskega območja je ustanovila tudi organ z osrednjo odgovornostjo za njen nacionalni del SIS, in sicer urad SIRENE (Supplementary Information Request at National Entry zahteve po dodatnih informacijah pri nacionalnih vnosih). Vsaka pogodbenica izdaja svoje razpise ukrepov samo s pomočjo tega organa.

 

Uradi SIRENE so odgovorni za nemoteno delovanje nacionalnih delov SIS in sprejemajo ukrepe za zagotovitev upoštevanja določb navedene konvencije.

 

 

 

sirene-sis_v6

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.