Sporočila za javnost

Umetnine01_thumb
Vrednost umetniških del, antikvitet in predmetov kulturne dediščine je pogosto zelo velika. Najpogostejša kazniva dejanja, ki jih policisti obravnavamo v zvezi z umetninami, so zato tatvine, tihotapljenje in ponarejanje, nenadzorovana arheološka izkopavanja, vandalizem.

Kako se lahko zavarujete pred tatovi in ponarejevalci umetniških del in starin? Kaj lahko storite za zaščito svojega imetja pred vandali? Kako lahko preprečite uničenje kulturne dediščine? In kam lahko prijavite tovrstna kazniva dejanja? 

Odgovore na ta vprašanja lahko lastniki umetnin, antiktvitet in predmetov kulturne dediščine poleg opisov najpogostejših kaznivih dejanj, katerih predmet so umetnine, poiščete v zgibanki Kriminaliteta in umetnine. 

Zgibanka vsebuje tudi po mednarodnih standardih izdelan obrazec za opis predmeta, s pomočjo katerega si je mogoče ustvariti lasten seznam umetnin oz. starin: Obrazec za opis predmeta 

umetnine_zgibankaZgibanka 

img

Dejanja zoper umetnine in kulturno dediščino lahko prijavite na telefonski številki 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Na seznamu ukradenih predmetov ali na spletni strani www.artloss.com pa lahko preverite, ali umetnina, ki ste jo nameravali kupiti, ni morda ukradena.

 

Najpogostejša kazniva dejanja, povezana z umetninami

 

 

Zastoji na mejnih prehodih

Mejni prehod Promet Razlog Osveženo Vstop/Izstop Čakalna doba
OBREŽJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 21.05.2019 ob 20:00 VSTOP 1 ura
STAROD TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 20.05.2019 ob 17:16 VSTOP 20 minut

Informacije o razmerah in zastojih na cestah so dostopne na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.
Podatki so dostopni tudi na spletnem servisu.