Preventivni nasveti Prometna varnost Kako naj ravna voznik, ko se sreča z vozili s prednostjo oz. spremstvom?
Kako naj ravna voznik, ko se sreča z vozili s prednostjo oz. spremstvom? PDF natisni E-pošta
Preventiva - Prometna varnost

Večjih dogodkov na državni ravni, kot so npr. uradni obiski visokih predstavnikov tujih držav ali mednarodne ministrske konference v Sloveniji, se navadno udeleži tudi več varovanih oseb, ki nato potujejo v varovanih kolonah s policijskim spremstvom. Voznike opozarjamo, da morajo upoštevati navodila policistov ter svetlobne in zvočne opozorilne znake vozil iz spremstva.


 

Zaradi potovanja varnostnih kolon s policijskim spremstvom lahko policisti izvajajo krajše mobilne zapore, na določenih relacijah po državi pa je takrat lahko tudi nekoliko povečan promet.

 

Da bi zagotovili čim boljšo pretočnost prometa in povečali varnost cestnoprometnih udeležencev, promet na teh relacijah urejamo policisti.

 

Policijska vozila za spremstvo varovane kolone so označena z rdečimi in modrimi svetilkami.

 

Vozniki morajo takoj ustaviti svoje vozilo, drugi udeleženci cestnega prometa pa se morajo takoj umakniti z vozišča ter dati prosto pot vozilu, ki daje tak znak, in vozilu oz. vozilom, ki ga spremljajo. Vozniki morajo ustaviti svoja vozila ob robu ali zunaj vozišča. Vožnjo smejo nadaljevati šele, ko mimo odpelje vozilo oz. ko mimo odpeljejo vsa vozila v koloni, vključno z zaključnim vozilom, ki daje znak z rdečo in modro svetilko.

 

 

 

  

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.