Sporočila za javnost

V policiji si prizadevamo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljamo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas.

Pasavcek
Spletna stran projekta: Red je vedno pas pripet

red-je-vedno-pas-pripet brosuraAVPBrošura Javne agencije RS za varnost prometa
z nasveti za otroke in odasle
 

Varnostni pas je vez z življenjem, česar se še vedno zaveda premalo udeležencev v cestnem prometu. Prav zaskrbljujoče je, da je še vedno veliko ljudi pripravljenih tvegati svoje življenje, ker vozijo nepripeti, s čimer ogrožajo svojo lastno varnost in najpogosteje tudi varnost svojih najbližjih v prometu.

 

Uporaba varnostnega pasu in zadrževalnih sistemov za otroke je obvezna!

 

Obveznost pripenjanja nalaga 33. člen Zakona o pravilih cestnega prometa, po katerem se voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120 evrov

IMG_2638

Aktivnosti policistov

Slovenski policisti med svojimi rednimi nalogami kot tudi med občasnimi poostrenimi nadzori preverjamo, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Nadzori policije nad pripenjanjem z varnostnim pasom so pogosto usklajeni tudi s policijami v drugih evropskih državah. 

Policisti sodelujemo tudi v številnih preventivnih akcijah. Med njimi je akcija, ki jo v okviru nacionalnega programa za zagotavljanje varnosti cestnega prometa vsako leto pripravlja Javna agencija RS za varnost prometa

Klik


Namen preventivne akcije je zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnih pasov ter povečati njegovo uporabo med vozniki in potniki v vseh vozilih. 

V okviru akcije policisti:

  • na državnih in lokalnih cestah izvajamo poostrene nadzore nad obvezno uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za otroke, v vseh vrstah avtomobilov, ter zoper kršitelje dosledno ukrepamo,
  • avtobusna in druga prevozniška podjetja opozarjamo na obveznost uporabe varnostnih pasov,
  • obiskujemo osnovne in srednje šole ter na roditeljskih sestankih opozarjamo starše na obvezno uporabo varnostnih pasov,
  • na različne druge načine o aktivnostih seznanjamo javnost

 

IMG_2706

IMG_2674

 

Ali ste vedeli?

  • Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.
  • Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.
  • Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

 

 

Zastoji na mejnih prehodih

Mejni prehod Promet Razlog Osveženo Vstop/Izstop Čakalna doba
OBREŽJE TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 21.05.2019 ob 20:00 VSTOP 1 ura
STAROD TOVORNI POVEČANA GOSTOTA PROMETA 20.05.2019 ob 17:16 VSTOP 20 minut

Informacije o razmerah in zastojih na cestah so dostopne na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.
Podatki so dostopni tudi na spletnem servisu.