Sorodne objave

Katalog IJZ 16. oktober 2008
 

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na uradno spletišče slovenske policije. Njegov vsebinski skrbnik je Sektor za odnose z javnostmi, tehnični pa Urad za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi.

Pri objavi vsebin na spletišču policije si prizadevamo, da bi bile te bolj uporabnikom prijazne, ljudem, ki imajo določene omejitve in posebne potrebe, pa čim bolj dostopne brez pomoči kot tudi s pomočjo uporabe podporne tehnologije (kot so bralniki zaslona ipd.). V ta namen so naše spletne strani sistemsko dostopne na različnih napravah in se samodejno prilagajajo velikosti zaslona s prerazporeditvijo vsebine (računalniki, tablice, mobilni telefoni), dostopne so z različnimi brskalniki in z različnimi operacijskimi sistemi. Spletne strani vsebujejo tudi t. i. drobtinice za lažjo orientacijo znotraj spletišča. Kjer je to mogoče, si prizadevamo, da bi bila besedila napisana enostavno in razumljivo ter tako dostopna kar najširšemu krogu uporabnikov.

Modul za dostopnost

Večjo dostopnost nekaterih informacij, zlasti slepim in slabovidnim ter osebam z disleksijo, omogočamo tudi prek posebnega modula za dostopnost, ki ga uporabniki najdejo v desnem zgornjem kotu spletišča policije. S klikom na ikono za dostopnost se razprejo možnosti za:

 • navigacijo preko tipkovnice
 • ustavitev morebitnih animacij med vidnimi vsebinami
 • spremembe barvnih kontrastov med besedilom in ozadjem
 • povečevanje velikosti pisave za več stopenj
 • v primeru različnih pisav na spletni strani, ki so za vas težko berljive, si lahko celotno pisavo na spletni strani spremenite na osnovno bralno pisavo Arial
 • obarvane besede, ki predstavljajo aktivne povezave na druge vsebine in jih morebiti ne zaznate dovolj, si lahko označite tako, da se podčrtajo
 • podčrtanje naslovov v vsebini
 • priklic naslova ali opisa slike
 • če vam je pri uporabi miške njen običajni kazalec (kurzor) slabo viden, vam ponujamo dve povečani opciji

Če nobena od izboljšav v sklopu orodja za vas ni ustrezna, vam je pod naslovom Kontaktirajte nas znotraj modula na voljo elektronski naslov, kamor nam lahko pošljete svoje vprašanje.

Vsebine v slovenskem znakovnem jeziku

Številne preventivne vsebine policije na spletišču predstavljamo tudi v obliki videoposnetkov v slovenskem znakovnem jeziku, opremljenih z zvokom in podnapisi, tako da so dostopni tudi gluhim in naglušnim osebam. Objavljeni so v rubriki: Preventivni nasveti policije v slovenskem znakovnem jeziku

Stopnja skladnosti

Spletišče policije je zaenkrat zaradi nesorazmernega bremena sicer le delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Objavljene vsebine, ki ne izpolnjujejo vseh zakonskih zahtev glede dostopnosti, so na primer skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa, različne kompleksne statistične tabele s podatki, publikacije (zgibanke, brošure ...) v formatu PDF, nebesedilno gradivo (slikovno, zvočno, video) znotraj besedil oziroma posameznih spletnih strani.

V prihodnje bomo tudi te vsebine poskušali v čim večji meri prilagajati tudi ranljivim skupinam uporabnikov in jim zagotavljati pozitivno uporabniško izkušnjo.

Povratne in kontaktne informacije

Obvestilo o domnevno nedostopnih vsebinah na spletnih straneh in/ali zaprosilo za posredovanje teh informacij v alternativni, dostopnejši obliki ter vaša vprašanja, pohvale in predloge za izboljšave glede dostopnosti spletišča policije nam lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti oziroma nas pokličete na:

 • naslov: MNZ-Policija, Generalna policijska uprava, Sektor za odnose z javnostmi, Štefanova ulica 2, 1501 Ljubljana
 • elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • telefonsko številko 01 428 40 00.

V primeru nedostopnosti določene vsebine vam jo bomo pomagali pridobiti. Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov Inšpektorata RS za informacijsko družbo: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila na podlagi samoocene pripravljena 1. septembra 2020. Nazadnje je bila pregledana 14. aprila 2023.