Sorodne objave

 

Postojnski policisti so v noči na 24. november 2010 na Mednarodnem mejnem prehodu Starod pri 51-letnem italijanskem državljanu, ki je vstopal v državo, odkrili okoli 23 kg konoplje in dve pištoli, zaradi česar so ga ovadili za več kaznivih dejanj. Več informacij o opisanem zasegu prepovedane droge in orožja smo predstavniki Policijske uprave Postojna predstavili na današnji novinarski konferenci.

Predstavnk MMP Starod je povedal, da se je 23. novembra na mejni prehod s terenskim vozilom znamke Toyota RAV 4 pripeljal 51-letni državljan Italije. Pri mejni kontroli oz. pregledu dokumentov so policisti posumili, da se je izkazal s ponarejenim vozniškim dovoljenjem in osebno izkaznico, kar je dodatno potrdil tudi pregled s posebnimi napravami za ugotavljanje pristnosti dokumentov.

IMG 0171

Italijana so policisti zato pozvali k temeljitejši mejni kontroli in ob pregledu prtljažnika, v predalu, kjer je običajno prva pomoč, našli dva vakumska, v polivinil ovita paketa s posušeno rastlino. Zaradi suma, da gre za prepovedano drogo - marihuano, so paketa zasegli, preliminarno testiranje pa je sume policistov potrdilo.

Italijanskemu državljanu so policisti odvzeli prostost, italijanski varnostni organi pa so slovenskim policistom o njem posredovali podatke. Gre za specialnega povratnika, ki ga išče italijanska policija in ki ima bogato kriminalno preteklost, saj je bil že obsojen zaradi kaznivih dejanj ropov, tatvin, prodaje ukradenih predmetov in orožja ter tihotapljenja prepovedanih drog, odsedel pa je tudi že nekaj večletnih zapornih kazni. Njegov zadnji znani naslov so tako zapori v Rimu. 

Kriminalistična policija je preiskovalnemu sodniku v Kopru zato podala predlog za izdajo odredbe o preiskavi skritih delov vozila. Na podlagi odredbe so policisti 24. novembra opravili še temeljito preiskavo vozila in osumljencu zasegli naslednje predmete:

  • 45 vakuumsko pakiranih polivinilastih vreč s prepovedano drogo (bruto teže 21,8 kg)
  • pištolo znamke Ekol special 99, kalibra 9 mm, z vstavljenim nabojnikom in petimi naboji kalibra 7,62mm (skrita je bila za tapeto prtljažnih vrat)
  • pištolo znamke Crvena zastava 99, 9 mm, para, št. 46465, z vstavljenim nabojnikom in trinajstimi naboji kalibra 9 x 19 mm
  • gotovino v znesku 9.710 evrov, 1.000 albanskih lekov in 50 hrvaških kun
  • mobilne telefone, GPS napravo Garmin in druge listine, ki bodo služile kot dokaz
  • terensko vozilo Toyota RAV 4

IMG 0187

Zaseženo drogo bodo policisti poslali v Nacionalni forenzični laboratorij, kjer bodo izdelali strokovno mnenje. Pištola z napisom Ekol special 99, kalibra 9 mm, je bila prvotno tovarniško izdelana kot plinska pištola kalibra 9 mm in naknadno brez dovoljenja predelana v polavtomatsko pištolo kalibra 7,65 mm. Ker se zato uvršča v 10. točko kategorije A Zakona o orožju in je promet s takim orožjem prepovedan, je osumljenec z njeno posestjo izvršil kaznivo dejanje po členu 307/I KZ-1, saj je poskušal v državo vnesti prepovedano orožje, skrito med drogo v osebnem avtomobilu. Druga zasežena pištola znamke Crvena zastava 99 in vsi kosi streliva pa se uvrščajo v kategorijo »B« Zakona o orožju, kar pomeni, da je promet z njimi omejen, za nabavo pa je potrebno dovoljenje pristojnega organa. Obe pištoli imata vse sestavne dele za normalno delovanje in sta strelno sposobni, prav tako ima strelivo vse sestavine za normalno delovanje. V eni pištoli je bil naboj celo v cevi, tako da je bila pripravljena za takojšnjo uporabo, kar dodatno kaže na pripravljenost storilca k najhujšim dejanjem.

IMG 0176

Italijanski državljan je zato utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin po členu 251/I KZ-1, kaznivega dejanja neupravičene proizvodnja in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186/I KZ in kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi po členu 307/I KZ-1. S kazensko ovadbo so ga policisti včeraj popoldne privedli k preiskovalnemu sodniku v Kopru, ki je zanj odredil pripor. O drugih okoliščinah kriminalisti še zbirajo obvestila.

IMG 0165

Statistični podatki za Slovenijo

Ob pogledu na statistične podatke, ki jih vodi policija, je nesporno, da je problematika prepovedanih drog v zadnjih letih v porastu. Če povzamemo samo podatke za leti 2008 in 2009, je razvidno, da je bilo v letu 2009 evidentiranih za 33 % več kaznivih dejanj kot  v letu 2008. V številkah to pomeni, da je slovenska policija lani evidentirala 2.231 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, v letu prej pa je bilo teh kaznivih dejanj 1.681. Problematika s tega področja se je od leta 2004 do leta 2010 povečala za 81 %.

V prvih desetih mesecih letos je policija evidentirala 1.864 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog (po členih 186 in 187 Kazenskega zakonika). Večjih zasegov prepovedane droge na južni meji letos ni bilo, je bilo pa na ozemlju države odkritih 26 laboratorijev za proizvodnjo konoplje. Gre za prostore, kjer so umetno ustvarjeni pogoji za rast konoplje, s čemer se povečata tako pridelek kot tudi vsebnost THC. Leto prej je bilo odkritih 8 tovrstnih laboratorijev. Letos je bilo v Sloveniji zaseženih že več kot 155 kg konoplje, 22 kg heroina, 2 kg kokaina, več kot 8.000 tablet ekstazija, več kot 7.500 tablet amfetamina, požetih je bilo tudi 8.100 bilk konoplje.