Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko sta danes, 19. avgusta 2019, v Kobaridu predstavili novo obliko preventivnih aktivnosti za večjo prometno varnost, in sicer postavitev silhuet policista in policistke z radarjem na cestah Zgornjega Posočja. Namen silhuet, ki so v naravni velikosti, je opozarjati voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje. 

69084096 1062560873 n

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo silhuete policista in policistke z radarjem postavljali na območjih cest Predel–Bovec, Žaga–Kobarid, Trenta–Bovec, Staro selo–Kobarid in Robič–Staro selo. Podobne silhuete je slovenska policija v preteklosti že uporabljala. Uporaba pa je imela pozitiven preventivni učinek, saj so vozniki, ko so opazili silhueto, zmanjšali hitrost vožnje, zaradi česar se je posledično umiril promet.

20190819 114900

Kot je dejala generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, policija podpira napore različnih institucij, ki vsaka po svojih pristojnostih in zmožnostih dodajajo pomemben kamenček v mozaik prometne kulture. Tak kamenček je tudi današnji sestanek v Kobaridu, ki ga je organizirala Javna agencija RS z varnost prometa in ki so se ga udeležili tudi predstavniki avstrijske in italijanske policije. Pa tudi izdelava zloženk v več jezikih, ki bodo opozarjale voznike na nevarnosti na cestah v Posočju, ter ne nazadnje nakup silhuet policista in policistke z radarjem. "Gre za poskusni ukrep, zaenkrat smo postavili pet silhuet na območju Zgornjega Posočja," je dejala Bobnarjeva in dodala, da si policija prizadeva, da bi se v prihodnje okrepilo tudi število prometnih policistov. Obenem je izrazila upanje, da bomo v Sloveniji nekoč dosegli skupen cilj, to je vizijo 0.

"Veseli me, da smo se srečali z vsemi predstavniki, ki se ukvarjajo v Posočju s prometno varnostjo. Takšna srečanja in povezovanja zagotovo prispevajo k boljši prometni varnosti. Zavedam se, da gre za majhne korake, vendar gre za odločne korake v pravo smer. Kajti prometna varnost zadeva se nas. In dokler se tega ne bomo zavedali in dokler bomo mislili, da je prometna varnost stvar samo agencije za varnost prometa in policistov, je ne bomo izboljšali. Naš cilj ni pripravljati zakone, ki bodo višali kazni, temveč je cilj preventiva, izobraževanje in opozarjanje. Naši cilji so povezovanje, spodbujanje vsakega posameznika h kritičnemu premisleku in odgovornemu ravnanju ter spodbujanje vseh udeležencev v prometu k strpni vozniški kulturi. Kajti s prometno varnostjo bomo lahko zadovoljni šele, ko na naših cestah ne bo nihče več izgubil življenja," je dejala v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko.

68629174 803889790025 n

Varnost cestnega prometa se je v prvi polovici leta močno poslabšala ravno v Posočju

Policisti PU Nova Gorica so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta obravnavali skupno 519 prometnih nesreč (leta 2018 so jih obravnavali 479, leta 2017 pa 481). V primerjavi z enakim lanskim obdobjem je v porastu tudi število smrtnih prometnih nesreč, ki jih je bilo letos na tem območju 7 (leta 2018 4, leta 2017 7), v še večjem porastu pa je število smrtnih žrtev, ki jih je bilo letos že 11 (v letu 2018 so bile 3, leta 2017 pa 6). Kar 8 od skupaj 11 smrtnih žrtev na območju PU Nova Gorica, je življenje izgubilo v 4 prometnih nesrečah, ki so se zgodile v Zgornjem Posočju (7 jih je umrlo na območju Policijske postaje Bovec, 1 na območju Policijske postaje Tolmin).

Policijska uprava Nova Gorica je pripravila načrt ukrepov za izboljšanje stanja. Načrt vključuje predvsem povečan nadzor prometa in večjo prisotnost policistov. Na tem območju se je povečala tudi prisotnost policistov Specializirane enote za nadzor prometa.

Vzporedno pa potekajo tudi številne preventivne aktivnosti, predvsem v smislu osveščanja voznikov. Tako so bile s pomočjo občin v Zgornjem Posočju postavljene številne opozorilne table z meritvami hitrosti "Vi vozite", v sodelovanju z lokalno skupnostjo in občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je bilo izvedenih več medijskih in drugih aktivnosti za osveščanje in izobraževanje voznikov, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa je bila izdelana preventivna zloženka v več jezikih, ki opozarja voznike na cestne pasti in je bila razdeljena po turistično-informacijskih pisarnah, kampih, moto zborih doma in v tujini, itd.

20190819 114949

V letošnjem letu se je število smrtnih žrtev glede na leto poprej povečalo tudi na državni ravni

Policisti so tako v prvih sedmih mesecih po vsej Sloveniji obravnavali 10.241 (10.333) prometnih nesreč. V teh prometnih nesrečah se je 409 oseb (477) hudo telesno poškodovalo, 3.543 (3.934) pa lahko telesno poškodovalo. Na naših cestah je umrlo 66 (54) udeležencev cestnega prometa. V smrtnih prometnih nesrečah je umrlo največ voznikov osebnih avtomobilov, in sicer 18 (17), 12 (8) potnikov v osebnih avtomobilih, 11 (7) voznikov motornih koles in 11 (8) pešcev. Najpogostejši vzroki so še vedno vožnja z neprilagojeno hitrostjo, nepravilna stran in smer vožnje ter neupoštevanje pravil prednosti.

Policisti svetujemo previdnost na cesti

Vse udeležence cestnega prometa pozivamo: bodite previdni, vozite strpno, v skladu s cestnoprometnimi pravili ter upoštevajte in spoštujte druge udeležence v prometu.

Povezane vsebine

Nasveti policije za večjo prometno varnost