V policiji ugotavljamo, da so slovenske družbe in organizacije v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov. Gre za tako imenovane direktorske prevare, pri katerih goljufi v imenu direktorja običajno računovodstvu družb pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini. Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom.

Policija je v zadnjih dveh tednih na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica obravnavala več spletnih goljufij tipa direktorskih prevar (v tujini so te prevare znane kot CEO/BEC fraud). Pri tem pa so slovenski subjekti utrpeli finančno škodo v skupni višini preko 300.000 evrov.

V tovrstnih goljufijah storilci preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo.

vlcsnap 2018 10 16 14h23m14s119

V sporočilu se predstavijo kot direktor družbe, pri čemer prejemnika skušajo prepričati, naj opravi nakazilo denarja na določen transakcijski račun v tujini. Prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnost takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Največkrat gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji.

hammer

Imetniki bančnih računov so t. i. denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in ga po drugi denarni poti, po navadi z nakazilom preko plačilnega sistema Western Union, prenakažejo goljufom, določen znesek pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev. Ker ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, je lahko na ta način sled za denarjem izgubljena.

Zato ponovno opozarjamo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorne na morebitna prejeta tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala, ali pa kadar pošiljatelj obvešča o nenadni menjavi številke transakcijskega računa.

Kaj storiti ob prejemu sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja?

  • Preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu. Storilci elektronsko sporočilo priredijo na način, da se v glavi sporočila izpiše pravo direktorjevo ime in priimek, pri ogledu zaglavja (podrobnosti o pošiljatelju) pa je razviden elektronski naslov, ki dejansko ni direktorjev oz. je lažen, običajno pa vsebuje besede (domene) mobile-cable.com, naver.com, zoho.eu, aol.com, aol.de.
  • Preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah v družbi.
  • Ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če pride do tovrstne goljufive transakcije, predlagamo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in zadevo prijavite na najbližji policijski enoti.

Kriminalistična preiskava v tovrstnih primerih poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov.

Povezane vsebine

Podjetniki, zavarujte se pred novimi načini spletnih prevar

Sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo

Podjetja pozor: neobičajna sporočila o nakazilu denarja v tujino