V Kinu Šiška se je minulo soboto, 19. oktobra, odvil koncert Policijskega orkestra z naslovom Operacija Helikon.

Šlo je za prav poseben dogodek, saj sta se prvič v svetovnih merilih solistično pred pihalnim orkestrom predstavili dve novi glasbili, ki sta na novo nastali leta 2006 in 2010 – sopranski in tenorski helikon.

Bratko Krivokapic tenorski helikon

V veliki dvorani, poimenovani Katedrala, so lahko poslušalci lahko prisluhnili šestim novim glasbenim kompozicijam petih skladateljev. Skladatelja Igor Krivokapič in Tomaž Habe sta svoji mojstrovini posvetila predstavnikoma helikonov, popolnoma nove družine glasbil, ki jo je ob pomoči inženirja Ferdinanda Kleinschmidta razvil skladatelj Krivokapič.

Po njegovih besedah je bila v ozadju želja narediti glasbila, ki poslušalcu nudijo največjo mogočo zvočno lepoto in obenem zmorejo najširši izrazni razpon in zvočno tehtnost ter so zato dobrodošel glasbeni izziv skladateljem, da ustvarijo nove umetnine.

Stephane Rudaz sopranski helikon

Za svetovno premiero sta, ob našem pihalnem orkestru, s svojim igranjem poskrbela Švicar Stephane Rudaz na sopranskem ter Bratko Krivokapič na tenorskem helikonu.

K veličini zastavljenega projekta pa sta svoja dela prispevala še skladatelja Marko Mihevc in Nejc Bečan. Slednji je, kot je to že skoraj v navadi, mojstrsko vodil orkester skozi tehnično in interpretativno zahtevne skladbe.

OperacijaHelikon 19102019 12 KinoSiska PhotoNejcKetis

Visoka izvedbena raven in profesionalnost solistov in orkestra je v tem večeru zopet opozorila na pomembno vlogo, ki jo ima Policijski orkester pri poustvarjanju del slovenskih avtorjev. Znotraj in zunaj meja domovine. Koncert je bil namreč neposredno predvajan na valovih tretjega programa nacionalne radijske hiše, programa Ars, pod okriljem Evropske radiodifuzne zveze oz. European Broadcasting Union.

Povezane vsebine

Policijski orkester

Bratko_Krivokapic_tenorski_helikon.jpg Napovednik_KinoŠiška_naslovnica.jpg OperacijaHelikon_19102019_12_KinoSiska_PhotoNejcKetis.jpg

OperacijaHelikon_19102019_14_KinoSiska_PhotoNejcKetis.jpg Stephane_Rudaz_sopranski_helikon.jpg

Foto: Nejc Ketiš/ arhiv Kino Šiška