Poletne čevlje smo že zdavnaj zamenjali za zimske. Čas je, da ustrezno "obutev" namestimo tudi svojim jeklenim konjičkom. Zimska oprema je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu obvezna od 15. novembra do 15. marca naslednje leto, pa tudi v zimskih razmerah. Čeprav v teh dneh sneži le v višje ležečih legah, pa je za vožnjo v nižjih predelih lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni. Poskrbite za varnost!

zima promet

Pravočasno preverite, ali je vaše vozilo tehnično brezhibno, in poskrbite za zimsko opremo. Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo.

Poleg tega pa morajo imeti vozila zimsko opremo tudi izven tega datuma, če so zimske razmere. Torej tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

Takrat policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjamo tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.

Ne pozabite niti na vidljivost! Pred vožnjo je treba dobro očistiti vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna. Prav tako je treba zagotoviti, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Povezane vsebine

Nasveti za varno vožnjo pozimi in v zimskih razmerah

Določbe o zimski opremi