V Slovenskem narodnem gledališču Maribor je v soboto, 30. novembra 2019, potekala osrednja slovesnost ob 30. obletnici akcije Sever. Združenje Sever praznuje 1. december kot spominski dan združenja, letos pa zaznamujejo tudi 30. obletnico akcije Sever.

foto platise 0419

Predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas

Zbrane je nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je poudaril, da so slovenska milica in organi za notranje zadeve 1. decembra 1989 z akcijo Sever preprečili velikosrbskim nacionalistom miting resnice v Ljubljani. "Slovenski miličniki in delavci organov za notranje zadeve ste v akciji Sever pokazali izjemno modrost, pogum in veliko pripadnost svojemu narodu, saj niste dovolili zaustaviti demokratičnih procesov in vse glasnejših teženj po samostojni in neodvisni državi."

foto platise 0515 2

Kot je dejal minister, Slovenija danes hodi po demokratični, pravni, socialni, moderni in predvsem po varni poti. Slovenska policija skupaj z ostalimi pripadniki nacionalno varnostnega sistema zagotavlja visoko stopnjo varnosti naše države. "Policistke in policisti vsak dan svoje naloge opravljajo zakonito, strokovno in v skladu s svojimi pooblastili, v številnih domačih in mednarodnih operativnih akcijah mnogih imen nam zagotavljajo našo varnost. Tako kot ste takrat miličniki in delavci organov za notranje zadeve skupaj s pomočjo številnih drugih organov in organizacij v akciji Sever zagotovili visoko stopnjo varnosti v Slovenji, je to za vse nas opomin in velika vrednota, kako se mora zagotavljati varnost naše države. To so danes najvišje vrednote slovenske policije in vseh nas na Ministrstvu za notranje zadeve."

foto platise 0425

Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec. V uvodu je poudaril, da smo nocoj zbrani na dogodku, katerega pomena se še ne zavedamo prav dobro: "Res je minilo 30 let od takratnih dogodkov, ampak to je pomemben praznik in brez tedanje milice ne bi praznovali samostojne Slovenije." Spomnil je na dogodke v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so se začela pojavljati prva trenja znotraj tedanje Jugoslavije, ki so počasi nakazovala, da nikoli več ne bomo živeli skupaj in v takšni državi, kot smo živeli prej: "Bil je 1. december, ko smo s strahom pričakovali t. i. miting resnice. Gledali smo posnetek, kako takratna slovenska milica opravlja svoje naloge, in čeprav je bil prisoten strah, smo se počutili varne. Samo nekaj transparentov in jugoslovanskih zastav je bilo na trgu, vse skupaj je hitro umolknilo. Takrat je slovenska milica opravila prelomno nalogo, ki je tlakovala pot kasnejši osamosvojitvi Republike Slovenije. Slovenska milica nikoli ni posegala po sili, nikoli ni šla nad lasten narod, ampak je vedno prevladala modrost in to se je zgodilo tudi leta 1989."

Nadaljeval je, da se slovenska policija razvija v moderno evropsko policijo že zadnjih 30 let. Spomnil je še na nekatere pretekle dogodke, ki so poskušali deliti slovensko vojsko in slovensko policijo, ter ob tem poudaril, da sam ne pristaja na delitve, saj sta nam tako slovenska vojska kot tudi policija priborili samostojno Slovenijo. "Nocoj slavimo, smo ponosni in polni spominov. Ko po tridesetih pogledamo nazaj, lahko rečemo, da je slovenska policija naredila takšno delo, da bomo nanj lahko ponosni še nadaljnjih 500 let."

foto platise 0358

Predsednik vlade je poudaril, da tako, kot je slovenska policija varovala našo mejo leta 1989, tako jo varuje tudi danes in uspešno nadzira migracije, o čemer pričajo tudi podatki. Spomnil je, da imamo tudi politike, ki so mnenja, da mora sosednja država čim prej vstopiti v schengen, vendar je na prvem mestu vprašanje učinkovitega varovanja zunanjih meja EU. "Če bi sosednja država tako dobro varovala svojo mejo kot mi našo, potem bi mi dobili toliko ilegalnih prebežnikov, kot jih dobi Avstrija od nas." "Zato tudi ne potrebujemo vard ali vaških straž," je še nadaljeval. Ker zaupamo policiji, verjamemo vanjo, kar ne ostaja samo pri besedah, temveč tudi dejanjih. Slovenska policija se uspešno opremlja, povečuje se število moštva, opremljenost je na visoki ravni, tudi plače so se popravile. In ta vlada se zaveda, kaj pomeni slovenska policija za to državo." Ob zaključku slovesnosti se je zahvalil policistkam in policistom za njihovo delo, ki je težko, odgovorno, a žal, po besedah predsednika vlade, premalo cenjeno, ne le po finančni plati, temveč tudi v zavedanju državljank in državljanov.

Povezane vsebine

S slovesnostjo ob 30. obletnici akcije Sever bomo obeležili spomin na zgodovinske dogodke leta 1989

foto-platise-0269.jpg foto-platise-0358.JPG foto-platise-0370.jpg

foto-platise-0371.JPG foto-platise-0379.jpg foto-platise-0385.jpg

foto-platise-0392.JPG foto-platise-0419.JPG foto-platise-0425.JPG

foto-platise-0467.jpg foto-platise-0476.jpg foto-platise-0487.JPG

foto-platise-0498.JPG foto-platise-0506.jpg foto-platise-0511.jpg

foto-platise-0515-2.JPG foto-platise-0524.jpg foto-platise-0526.jpg

Foto: Janez Platiše