V slovenski policiji smo danes, 16. decembra, za svojo mobilno rešitev ePolicist prejeli nagrado za najboljšo e-storitev v javni upravi.

V okviru 11. konference Informatika v javni upravi (IJU 2019) v organizaciji Ministrstva za javno upravo in slovenskega društva Informatika je bil namreč organiziran tudi natečaj za najboljšo e-storitev oz. najboljši dosežek na področju informatike in računalništva v javni upravi v letu 2019.

Foto s podelitve prejemnik nagrade direktor UIT mag Andrej Bracko

Priznanje za najboljšo e-storitev v javni upravi je na današnji podelitvi na konferenci IJU 2019 v imenu Policije prevzel mag. Andrej Bračko, direktor Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi.

Na natečaj je bilo mogoče prijaviti delujočo e-storitev javne uprave, ki je bila razpoložljiva oziroma se je uporabljala vsaj tri mesece pred rokom za oddajo prijave za ta natečaj. Prijave je ocenjevala strokovna komisija, ki je upoštevala naslednje kriterije: aktualnost, enostavnost in prednosti uporabe, prihranki pri uporabi, potrebna tehnologija, širša družbena korist.

Policija je na natečaj prijavila mobilno rešitev ePolicist, skupaj z njo pa še dodatni modul, ePolicistLite. Rešitev ePolicist je sodobna in celovita mobilno rešitev, ki policistom omogoča preverjanje oseb, listin in vozil v evidencah na prenosni mobilni napravi na terenu. Policistom omogoča izvedbo celotnega postopka izdajanja plačilnega naloga in drugih postopkov s področja prometne varnosti na mobilni napravi v mobilnih pogojih dela. Državljanom omogoča vpogled v prekrškovne podatke preko eUprave. Mobilno rešitev sestavlja še dodatni modul ePolicistLite, ki omogoča izvajanje mobilne mejne kontrole na vlakih in avtobusih. 

ePolicist logotip slogan

Slogan Tretji partner v patrulji povzema bistvo mobilne rešitve ePolicist.

Storitev ePolicist je tipična rešitev s področja digitalne preobrazbe in mobilnosti. Je torej izjemno aktualna. Rešuje problem pomanjkanja osebja (policistov in administracije), omogoča hitrejše izvajanje postopkov in finančne prihranke, izvajanje uredbe o sistematični mejni kontroli, povečuje pa tudi zadovoljstvo državljanov (zaradi hitrejših in kakovostnejših storitev) in potnikov (zaradi krajših čakalnih dob na mejnih prehodih). Rešitev je poleg tega povzročila izjemno pozitivne postopkovne spremembe ter vzpodbuja predloge za pozitivne spremembe v prihodnje. Zelo je aktualna tudi v širši skupnosti (EU policije). Zaradi nje je slovenska policija cenjena in priznana kot forerunner na področju policijskih mobilnih aplikacij v Evropski uniji.

Rešitev ePolicistLite (mobilna mejna kontrola) pa je poleg mobilnosti aktualna tudi v luči zagotavljanja novih rešitev pri izvajanju mejne kontrole. Zahteve na tem področju se zaostrujejo, a je treba hkrati poskrbeti, da bodo negativne posledice tega zaostrovanja, predvsem čakalne dobe, čim manjše. Prav zato je ta rešitev izjemno aktualna tudi za vse druge nacionalne policije.

Priznanje za naj e storitev JU

Z uvedbo aplikacije ePolicist smo v slovenski policiji naredili pomemben premik v sfero elektronskega poslovanja na terenu, saj so policisti pred uvedbo poslovali le na podlagi prednatisnjenih obrazcev.

Obrazci, ki jih policisti izpolnjujejo v elektronski obliki, se avtomatsko zapisujejo v informacijski sistem policije, posledično se zmanjšuje obseg administrativnega dela, obrazci pa se tudi hranijo le v elektronski obliki. Rešitev policistom nudi dobro uporabniško izkušnjo, saj omogoča hitro preverjanje podatkov, ki jih policisti potrebujejo za izvedbo policijskih postopkov. Kot zelo dober pripomoček se je izkazala pri ugotavljanju identitete, saj s pomočjo biometrije policisti lažje in hitreje potrdijo identiteto osebe, ki jo imajo v postopku. Poleg tega se preverjeni podatki samodejno prenesejo v obrazce, ki jih policisti izpolnjujejo. Zato je vodenje postopkov hitrejše in manj je možnosti za napake pri vnosu podatkov. Rešitev so dobro sprejeli tudi državljani, ki jih imajo policisti v postopku, saj v vsesplošni modernizaciji družbe, ki praktično na vseh področjih prehaja na elektronsko poslovanje, takšen napredek pričakujejo. Začetne dileme, kako bodo ljudje sprejeli podpisovanje na tablične računalnike in izdajo obrazcev na termičnem papirju, so se zato hitro izkazale za brezpredmetne. Pripravljamo pa tudi že nadaljevanje projekta z rešitvijo e-policistNG, ki jo podpira tudi vodstvo policije.

Tudi mobilna rešitev na pametnih telefonih in napravah za izvajanje mejne kontrole na mejnih prehodih se je izkazala za izjemno uporabno. Mobilno preverjanje dokumentov in oseb se je pokazalo za učinkovito predvsem ob povečanem prometu, saj je z njeno pomočjo možno enostavno in hitro preverjanje velikega števila dokumentov potnikov na mejnih prehodih. Rešitev ePolicistLite je možno uporabljati tako pri delu na vstopno/izstopni stezi ali pri kontroli potnikov na avtobusih, še posebej pa je bila naprava učinkovita pri delu na vlakih ter pri izvajanju izravnalnih ukrepov. Zelo učinkovita je predvsem pri preverjanju oseb na prvi liniji mejne kontrole, ki zahteva hitro identifikacijo in preverjanje oseb.

Povezane vsebine

E-policist bo olajšal in skrajšal policijske postopke na terenu