Med 20. in 26. julijem 2020 bo potekala akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Akcija, ki je usklajena s policijami drugih evropskih držav, bo po vsej Sloveniji potekala pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa in Policije. 

Nadzor bo usmerjen predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve, med katere sodijo tudi:

  • tehnična brezhibnost vozil, 
  • pravilnost pripetosti tovora, 
  • prekoračitve hitrosti ter 
  • neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov. 

Utrujenost voznika je namreč pomemben dejavnik tveganja, po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 celo v približno 20 % nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila. Javna agencija RS za varnost prometa izpostavlja, da je pri tovornih vozilih in avtobusih še posebej pomembna ustrezna varnostna razdalja, saj je zavorna pot pri njih še daljša, česar se morajo vozniki zavedati in pri vožnji dosledno upoštevati.

 

IMG 4cd668e6

 

Javna agencija RS za varnost prometa in Policija v poletnih mesecih, ko je na cestah gostota prometa še povečana, vse udeležence v cestnem prometu še dodatno pozivata k upoštevanju cestnoprometnih pravil in razmer na cesti, k strpnosti in odgovorni vožnji. Opozorila gredo tudi v smeri obveznega pripenjanja z varnostnim pasom, neuporabe mobilnega telefona, doslednega zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje, načrtovanja poti in počitkov, upoštevanja dejavnika višjih temperatur, voznike pa znova pozivajo, naj za volan vselej sedejo trezni.

 

Več v sporočilu za javnost Agencija za varnost prometa, ki je dosegljiv tukaj.

 

Povezane vsebine

Varno v poletje na slovenskih cestah!