S spremembo Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije je določenih nekaj dodatnih izjem pri prehajanju meje, ki veljajo od 28. avgusta 2020.

Ožji družinski člani slovenskega državljana

Karantena ne bo odrejena ožjemu družinskemu članu državljana Republike Slovenije, ki potuje skupaj z njim in prihaja iz države članice EU ali države članice schengenskega območja, če lahko dokaže, da ne prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem. Ožji družinski člani so zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve.

Nujni poslovni razlogi

Izjema zaradi prehajanja meje zaradi neodložljivih osebnih opravkov je razširjena na prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov. V obeh primerih se je treba vrniti v času, ki je nujno potreben za izvedbo opravila, ki pa ne sme biti daljši kot 48 ur.

Izjema za gospodarsko dejavnost

Izjema za gospodarsko dejavnost je napisana bolj jasno in razumljivo: velja za osebo v gospodarskem prometu ali dejavnostih, ki se ob prehodu meje izkaže z ustreznimi dokazili o opravljanju prometa ali dejavnosti v Republiki Sloveniji ali tujini, potrdilo A1 pa ni več obvezno. Zadostujejo ustrezna dokazila, ki dokazujejo potrebo po prehodu državne meje zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti. Ostaja pa obvezna predložitev negativnega testa na COVID-19.

Brez testa za tuje delegacije

Uveljavljanje izjeme za vstop brez karantene članom vabljenih tujih delegacij je omogočeno brez negativnega izvida testa na COVID-19.

Povezane vsebine

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 112/20 in 115/20 - neuradno prečiščeno besedilo št. 1)