Eepidemija covida-19 in ukrepi, povezani z njo, so pripomogli k temu, da se ljudje več zadržujejo doma, več uporabljajo elektronske naprave, velik delež dela in poslovanja poteka elektronsko, kot posledica pa se pojavlja tudi več spletnih prevar oziroma goljufij.

GettyImages 691171136 PeopleImages

Zato želimo opozoriti na posamezne prevare, ki jih lahko preprečite, če poznate njihove značilnosti. Kriminalce na spletu je izjemno težko odkriti. Storili bodo vse, da si pridobijo vaše zaupanje, vaše podatke in s tem tudi vaš denar. Pri tem uporabljajo najrazličnejše načine za dosego svojega cilja, pri čemer se predstavljajo z različnimi vlogami, od direktorjev podjetij pa vse do romantičnih ljubimcev, ter tako z zvijačami in obljubami od vas dobijo željene podatke ali denar. Previdnost ni nikoli odveč, saj so dandanes goljufi zelo iznajdljivi in pretkani, s svojim prijaznim in prepričljivi pristopom pa hitro preslepijo občane, da ravnajo v svojo škodo.

V izogib navedenemu svetujemo zadržanost do naključnih poslov in neznanih oseb, saj ljudje velikokrat sprejmejo ponudbo, ker se jim zdi vabljiva. Šele kasneje, ko preverijo okoliščine, posumijo, da so bili ogoljufani.

Policisti zato občanom svetujemo, naj ne posredujejo svojih osebnih ali bančnih podatkov in ne nakazujejo denarja ali plačujejo računov, če niso prepričani v verodostojnost osebe na drugi strani. Poleg tega naj ne kupujejo predmetov priznanih znamk po "ugodni ceni", saj obstaja velika verjetnost, da so ukradeni, pokvarjeni, ponarejeni ali manjvredni.

Povezane vsebine

Sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo