Po več letih prizadevanj bo zgrajena nova infrastruktura sistema TETRA, ki policiji prinaša boljše pogoje dela: večje število baznih postaj in 90-odstotno pokritost države, boljšo zaščito komunikacije, večjo zmogljivost omrežja itd.

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič in predstavnik skupine ponudnikov direktor Poslovnega trga Telekoma Slovenije Primož Kučič sta danes podpisala pogodbo za izgradnjo infrastrukture in vzdrževanje digitalnega radijskega sistema državnih organov RS po standardu TETRA. Na dogodku je bil prisoten tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

IMG 20201210 150101

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in predstavnik Telekoma Primož Kučič pri podpisu pogodbe

Policija bo dobila najsodobnejšo opremo

Z novim sistemom bo policija dobila najsodobnejšo opremo, ki je trenutno na tržišču. Bistvene prednosti novega sistema so:

  • prihranek (milijon evrov na leto),
  • boljša pokritost ozemlja RS (z novim sistemom bo 90 %, z obstoječim le 60 %),
  • večje število baznih postaj (z novim sistemom jih bo 150, z obstoječim 80),
  • sodobna oprema (del obstoječega omrežja je star tudi 17 let),
  • boljša zaščita,
  • večja zmogljivost omrežja,
  • povezljivost z novimi širokopasovnimi tehnologijami, kot sta LTE in 5G.

IMG 20201210 130736

Video: Izjava v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča

Za delo policije je nujen hiter in ustrezno zaščiten prenos informacij

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič je po podpisu pogodbe povedal, da je delo policije povezano z reševanjem različnih varnostnih tveganj, navadno pod časovnim pritiskom. "Da bi lahko kar se da učinkovito zaščitili življenja in premoženje ljudi, je pomembno, da se odzovemo hitro, a premišljeno. To pa je možno le, če imamo hiter in ustrezno zaščiten prenos informacij, ki omogoča tudi natančno koordinacijo dela in povezovanje z drugimi državnimi organi, ko je to potrebno."

"Ključna pri tem je zanesljiva komunikacija, ki v kritičnih trenutkih ne sme odpovedati. A to se lahko hitro zgodi, če ni prave tehnične podpore. Zdaj bomo lahko končno izgradili popolnoma novo omrežje TETRA, s katerim bo policija pridobila najmodernejšo opremo," je dejal Jurič. Dogodek je simbolično povezal tudi z današnjim svetovnim dnevom človekovih pravic: "Ena od pomembnejših je namreč tudi pravica do varnega življenja, ki jo bomo z novim sistemom TETRA lahko še učinkoviteje zagotavljali vsem prebivalcem Slovenije."

IMG 20201210 124114

Video: Izjava ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa

Nova TETRA bo zagotavljala veliko večjo radijsko pokritost države, kar 90-odstotno

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je povedal, da je bilo javno naročilo za izgradnjo telekomunikacijskega omrežja TETRA uspešno zaključeno v relativno kratkem času, po samo štirih mesecih. Državni revizijski komisiji se je zahvalil za hiter odziv, za naročnika je namreč pomembno, da lahko postopek nadaljuje. Izpostavil je dve ključni prednosti novega sistema: "Prva je, da bomo z novim sistemom dobili veliko večjo pokritost. V prihodnje bo Slovenija pokrita, ne zgolj 60-odstotno tako kot danes, ampak 90-odstotno. To bo uporabnikom, teh bo v sistemu skoraj 11 tisoč, zagotavljalo ustrezno komunikacijo, kar je za policijo zelo pomembno. Druga pomembna zadeva je, da bomo z novim sistemom kar nekaj privarčevali. Glede na obstoječe stroške v zadnjih letih se pričakuje privarčevanega nekaj manj kot milijon evrov na letni ravni."

IMG 20201210 150354

Video: Izjava direktorja Poslovnega trga Telekoma Slovenije Primoža Kučiča

Varno, zanesljivo in nadgradljivo omrežje

Kot je povedal predstavnik Telekoma Slovenije Primož Kučič, združujejo tehnologijo svetovno znanega proizvajalca in znanje slovenskih inženirjev. "Zgradili bomo novo, varno, zanesljivo in nadgradljivo omrežje za Republiko Slovenijo za vse uporabnike kritičnih informacij."

Nova TETRA po večletnih prizadevanjih

Slovenija je leta 2002 začela postopek nabave digitalnega radijskega omrežja TETRA (Terrestrial Trunked Radio - prizemni snopovni radijski sistem), nameščanje prve opreme je bilo naslednje leto. Zadnja večja nova namestitev infrastrukturne opreme je bila leta 2008. Zaradi zastarelosti in dotrajanosti opreme ter pojava novih tehnologij je bila nujna posodobitev sistema. Vlada je izgradnjo enotnega digitalnega radijskega omrežja TETRA potrdila jeseni 2015, sledilo je neuspelo javno naročilo, objavljeno leta 2016. Omrežje poleg policije uporabljajo tudi drugi državni organi.

IMG 20201210 150127

Več informacij na spletni strani gov.si > >