Otroci in mladostniki vse več uporabljate pametne naprave in svetovni splet. V zadnjem letu je to večinoma tudi vaš edini stik, ki ga imate s svojimi vrstniki, sošolci, prijatelji, sorodniki. Splet vam omogoča šolanje, virtualno druženje, nakupovanje in zabavo v varnem zavetju vašega doma. Pa je internet res varen? Ali veste, kdo so v resnici osebe na drugi strani pogovora?

premisli in objavi

Nikomur ne pošiljaj svojih intimnih fotografij, saj ne veš, kdo vse jih bo videl

Ob letošnjem svetovnem dnevu spletne varnosti slovenski policisti in policistke posebno pozornost namenjamo prav vam, najmlajšim uporabnikom interneta. Mi smo namreč tisti, ki nas pokličete na pomoč, ko se znajdete v težavah na spletu. Največkrat takrat, ko je z vami v kontakt stopila oseba, za katero se je kasneje izkazalo, da njen namen ni prijateljstvo, temveč izkoriščanje. Ker ste ji zaupali (saj ste se vendarle z njo pogovarjali dolgo časa in ste si izmenjali veliko informacij!), ste ji celo poslali svoje (intimne) fotografije in razkrili veliko podatkov o sebi. Sedaj pa vas izsiljuje z dodatnimi fotografijami, sicer bo te, ki jih ima, objavila na spletu.

Med vami so tudi taki, ki so se po kratkotrajni zvezi ravnokar razšli s fantom ali punco. Bili ste zaljubljeni do ušes in v tem kratkem času ste si izmenjali intimne fotografije. Sedaj pa "bivši" ali "bivša" iz jeze grozi, da bo te slike poslal/-a tvojemu sedanjemu fantu oz. dekletu in se tako maščevala za razhod, ali pa celo grozi z objavo teh fotografij v skupini sošolcev? Se najdeš v tem opisu?

Če ti je situacija znana, si namreč eden od mnogih, ki jo doživlja. Žal je tako, da nad poslanimi fotografijami nimaš veš nadzora. Nikoli namreč ne veš, kam je ta oseba te fotografije že poslala, kam si jih je shranila in kdo vse jih je že videl. Ko objaviš ali pošlješ fotografijo/posnetek, nad njo za vedno izgubiš nadzor. Nikoli več je ne dobiš nazaj, hkrati pa ne moreš več nadzorovati, kdo jo lahko vidi ali posreduje. Kmalu se lahko zgodi, da tvoje (intimne) fotografije, ki so bile namenjene samo tvojemu sanjskemu fantu/dekletu, vidi tvoja razredničarka, trgovka, ravnatelj in celo voznik šolskega avtobusa. Si lahko predstavljaš svoje občutke ob tem?

Najprej premisli in nato objavi!

Tudi za varnost na spletu velja podobno pravilo kot za vse ostale stvari v življenju: bolje preprečiti kot zdraviti. Policistke in policisti ti v izogib takim situacijam svetujemo: pri objavi in pošiljanju fotografij ravnaj kot pri semaforju v cestnem prometu. Ustavi se, premisli in šele nato objavi. Prede se odločiš, da svojo fotografijo objaviš na spletu ali jo komu pošlješ, si odgovori na naslednja vprašanja:

  • Bi to fotografijo pokazal svoji babici?
  • Ali s to fotografijo razkrivam svoje osebne podatke, svoj obraz ali celo svoje intimne dele?
  • Ali s fotografijo širim sovražni govor?
  • Kakšne bodo posledice, če se ta fotografija znajde v napačnih rokah oz. uide izpod nadzora?
  • Bo ta fotografija kdaj vplivala na mojo podobo v javnosti?

Šele ko si odgovoriš na ta vprašanja, premisliš o posledicah in ob tem nimaš prav nobenih zadržkov, lahko objaviš fotografije. Če te pri katerem koli od teh vprašanj prevzame občutek nelagodja, potem slika že ni primerna za na splet!

semafor internet

Občutek nelagodja se ponovi vsakič, ko nekdo delil tvojo fotografijo

Za spletne spolne zlorabe, kot se zgoraj opisane situacije v splošnem imenujejo, velja, da čas ne zaceli vseh ran, ki jih ta povzroči. Občutek nelagodja boš namreč občutil vsakič, ko bo nekdo ponovno delil tvojo fotografijo ali se bo le-ta nekje pojavila. Zato ti policisti in policistke svetujemo, da osebam, ki jim ne zaupaš, ne pošiljaš svojih fotografij in z njimi ne deliš podatkov, s katerimi razkrivaš svojo telefonsko številko, domači naslov, e-mail naslov, šolo, ki jo obiskuješ, ime športnega društva, podatke tvojih staršev ali celo številko svojega bančnega računa. Nikoli ne objavljaj fotografij, s katerimi o sebi razkriješ več, kot je zaželeno in nujno potrebno.

Če se znajdeš v težavah, poišči pomoč!

Policisti in policistke smo ti na voljo za odgovore na vsa tvoja vprašanja, ko ne veš, kako naprej. Svetujemo ti, da se pogovoriš z odraslo osebo (s staršem, učiteljem, svetovalnim delavcem) ali pa pokličeš policijo na 113. Najdeš nas tudi na 111 policijskih postajah po vsej Sloveniji. Policisti in kriminalisti ti bodo pomagali. Vedi pa, da lahko za svojo spletno varnost največ narediš prav ti sam z upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov.